Ropné město Rás Lanúf v rukou libyjských povstalců

Tripolis - Libyjští povstalečtí bojovníci dnes vstoupili do ropného přístavu Rás Lanúf a nedalekého města Bin Džavád a nad oběma městy podle reportérů zahraničních agentur převzali kontrolu. Podle zpravodajského serveru BBC jsou v rukou povstalců také pobřežní města Briga a Ukajlá, kterých se prý rebelové zmocnili bez bojů. Provládní síly údajně ustupují na západ směrem k rodišti libyjského vůdce Muammara Kaddáfího Syrtě, tyto zprávy však nebylo možné ověřit. K Syrtě prý chtějí zamířit také povstalci. Kaddáfího vojáci se snaží znovu dobýt Misurátu. Francouzská armáda uvedla, že její stíhačky zničily na letišti v Misurátě pět vládních letadel a dva vrtulníky. Itálie pro Libyi chystá plán, který počítá s příměřím, humanitárním koridorem a Kaddáfího odchodem do exilu. K podpoře chce Řím získat Německo. USA nadále tvrdí, že jejich cílem není svržení libyjského vůdce Kaddáfího.

„Kaddáfí stáhl své síly z Adžedábíje a Brigy, aby mohl plnou silou útočit na Misurátu,“ řekl Reuters telefonicky povstalec uváděný jako Saadún. V případě vítězství by podle něj Kaddáfí mohl ovládat celou západní část země, o východ by naopak přišel. Směrem na západ je Ukajlá posledním městem před ropným terminálem Rás Lanúf, u kterého se postup povstalců z východu na západ před dvěma týdny zastavil. Vládní armáda po urputných bojích dobyla tento ropný přístav 12. března.

Chálid Kaim, náměstek libyjského ministra zahraničí:

„Křižáci tvrdě útočili na libyjské ozbrojené složky a civilisty, proto se naše síly stáhly.“

Nyní ovšem povstalci do ropného města vstoupili a zmocnili se ho bez boje stejně jako Brigy. AFP informovala, že v rukou libyjských povstalců je také další východní město Bin Džavád.

V Misurátě na západním pobřeží Libye dnes po sobotním ostřelování města provládními jednotkami podle místních obyvatel krátce vládl relativní klid. Sporadické přestřelky ale odpoledne nahradilo opět intenzivní bombardování, které podle obránců buď pochází z dělostřelecké nebo minometné palby. Humanitární situace je prý ve městě špatná - obyvatelé Misuráty po 38 dnech obléhání nemají dost jídla a voda je vzácností.

Podle Pentagonu vzdušné síly mezinárodní koalice v sobotu podnikly 160 leteckých misí. Je to o sedm více než v pátek. Mluvčí Kaddáfího režimu Músá Ibráhím řekl, že koaliční síly v sobotu večer útočily na Kaddáfího jednotky podél asi 400 kilometrů dlouhé cesty spojující Adžedábíju s městem Syrta. Vyzval přitom k okamžitému ukončení těchto úderů, při nichž podle něj o život přišlo mnoho civilistů, kteří před nálety údajně po této cestě utíkali.