Českou vědu čeká návrat mozků

Praha - Do Česka míří špičkoví vědci z prestižních zahraničních výzkumných center. Nejen cizinci, vracejí se i čeští výzkumníci, kteří šli ven za lepším uplatněním. Láká je projekt nejvýkonnějšího laseru světa ELI, který za skoro sedm miliard vyroste v Dolních Břežanech u Prahy. Plánovaný superlaser, který má být spuštěn v roce 2015, přitahuje odborníky z fyziky, optiky, fotoniky a dalších oborů.

Daniel Kramer se kvůli ELI vrátil po osmi letech ze švýcarského střediska CERN, kde pracoval na obřím urychlovači částic. „Většinou lidé, co dělají fyziku nebo takové věci, jsou prostě také hračičkové, co vymýšlí rádi něco nového, dělají na nových věcech,“ přiznal.

Laser, jehož paprsky mají mít sílu milionu temelínských reaktorů, dokáže vytvářet kupříkladu nové materiály pro medicínu. To je pro některé vědce takové lákadlo, že neváhají opustit prestižní a výnosná místa. Pavel Bakule se vrací po 18 letech. „Sám jsem v Anglii strávil polovinu života a skoro celý profesní život, ale právě z toho profesního hlediska ELI je vlastně největším evropským projektem v mém oboru laserové fyziky,“ říká.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

V ELI by mělo pracovat zhruba 200 vědců. Do Česka už míří třeba i z německého institutu Maxe Plancka a dalších špičkových pracovišť. Přitom se stále čeká na definitivní souhlas z Evropské unie, která má projekt za 250 miliónů eur financovat. „To je podpis komisaře Hahna na rozhodnutí Evropské komise a já věřím, že mohu říci, že od tohoto aktu nás dělí už jen týdny,“ poznamenal zmocněnec pro projekt ELI Vlastimil Růžička. Jedno ze 40 nejvýznamnějších výzkumných center v Evropě by se pak mělo začít rychle stavět. Územní rozhodnutí i stavební povolení už úřady vydaly.

Laser
Zdroj: ČT24