NATO převezme velení nad operacemi v Libyi

Brusel - Severoatlantická aliance převezme velení nad veškerými vojenskými operacemi, které mezinárodní společenství vede pod mandátem Rady bezpečnosti OSN vůči libyjskému režimu Muammara Kaddáfího. Dohodla se na tom Severoatlantická rada, nejvyšší rozhodovací orgán aliance. Český velvyslanec při NATO Martin Povejšil upřesnil, že dnešní rozhodnutí znamená, že 28členná aliance v rozmezí 48 až 72 hodin převezme operační úkoly koalice.

Šéf aliance Anders Fogh Rasmussen v prohlášení zveřejněném na webu NATO uvedl, že Severoatlantická rada pověřila velitele aliančních sil, aby s okamžitou účinností začal vykonávat tuto operaci. „Naším cílem je chránit civilisty a oblasti obývané civilisty, které jsou pod hrozbou útoků ze strany Kaddáfího režimu,“ podotkl Rasmussen s tím, že aliance bude respektovat všechny aspekty rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Právě ta vojenské operace na ochranu civilistů v Libyi umožnila.

Dnešní rozhodnutí Severoatlantické rady bylo podle Povejšila přijato po hladké diskuzi. V minulých dnech však operace v Libyi vyvolávaly v alianci rozporuplné reakce. To se promítlo i do zdlouhavých a vypjatých vyjednávání. Otázky a obavy zaznívaly hlavně od Turecka, tedy jediného muslimského státu v NATO. Ankara chtěla omezit rozsah případných operací proti libyjské infrastruktuře a vyhnout se obětem mezi muslimským obyvatelstvem Libye. I kvůli tureckému postoji aliance nejprve schválila jen prosazování zbrojního embarga. Až o několik dní později se spojenci dohodli i na prosazování bezletové zóny nad Libyí.

Povstalci postupují na západ Libye (zdroj: ČT24)

NATO se tak nejprve zapojilo do vynucování zbrojního embarga vůči Libyi u jejích břehů a později se připojilo k prosazování bezletové zóny nad touto severoafrickou zemí. Ještě před aliancí proti cílům v Libyi začala útočit mezinárodní koalice, jejímiž členy jsou i některé členské státy NATO, kupříkladu USA či Francie.

Na rozdíl od řady jiných členských zemí NATO Česko již dříve uvedlo, že nemá v plánu přímé zapojení do operace proti Kaddáfího režimu - tedy například vyslání nějakých vlastních letadel či dalších prostředků.

Boje v Libyi
Zdroj: ČT24