Královská svatba Čechům žíly netrhá

Londýn - Až 600 tisíc turistů z celého světa přiláká do Londýna podle odhadů britská královská svatba prince Williama a Kate Middletonové. Čechů mezi nimi ale bude jen minimálně, jak vyplývá z údajů tuzemských cestovních kanceláří a provozovatelů autobusové dopravy. Nenaláká je zřejmě ani fakt, že snoubenci budou mít na hostině hned dva dorty: bílý a čokoládový.

Kolínská cestovní kancelář Monatour, která na konec dubna připravila speciální program, hlásí třicet zájemců a polovinu míst stále volnou. Zájem mírní i vědomí, že během zájezdu za šest tisíc korun nemusí turisté z celé svatby vidět víc než velkoplošnou obrazovku. Standardní odezvu má i nabídka autobusového dopravce, společnosti Eurolines. Zlevněné jízdenky ani královská svatba Čechy na otočku do Londýna nelákají - poptávka na toto období je zatím stejná jako v předešlém roce. O něco vyšší zájem zaznamenala na linkách Praha - Londýn jen společnost British Airways.

Na mimořádné události ve velké Británii budou cestovní kanceláře a dopravci lákat i v budoucnu - v únoru 2012 totiž zemi čekají velkolepé oslavy 60. výročí nástupu královny Alžběty II. na trůn, v létě potom olympijské hry.

Svatba Williama a Kate Čechy neláká (zdroj: ČT24)

Kate a William budou mít dva dorty

Do svatby sice ještě zbývá více než měsíc, ale William a Kate už mají jasno: 29. dubna se při jejich svatební hostině objeví hned dva slavnostní dorty. Zatímco na designu vícepatrové ovocné pochoutky se hodlá osobně podílet nevěsta, druhý pamlsek bude čokoládový a ženichovi připomene jeho dětství.

Tradiční několikapatrový ovocný dort zdobený šlehačkou a bílou polevou připraví věhlasná cukrářka Fiona Cairnsová. Na seznamu jejích klientů jsou zvučná jména - mimo jiné Paul McCartney. Konečná podoba dortu je tajemstvím, nicméně je prý jisté, že bude dominovat oblíbené britské květinové téma. Pokud by ovšem svatební hosté dali přednost čokoládovému pamlsku, mohou se těšit na dort, jejž si speciálně objednal William. Dodavatelem bude firma, která královské rodině dodává sladkosti již desítky let. Tvůrce dortu Paul Courtney slibuje, že Williamovi určitě připomene zákusek, který si s oblibou v dětství dával k čaji.

William se už v největší tajnosti rozloučil se svobodou. Podle listu The Daily Telegraph se večírek uskutečnil o uplynulém víkendu v soukromém sídle jednoho z princových přátel mimo Londýn. Bylo tam prý asi dvacet jeho blízkých, většinou přátelé z dětství.

Na královskou svatbu se podle policie hodlají zaměřit také anarchisté, kteří vyvolávali v sobotu v Londýně násilné střety. Jak uvedl představitel londýnské policie Bob Broadhurst, budou strážci zákona ve snaze zabránit incidentům ve svatební den také prohledávat některé návštěvníky v centru Londýna.

  • Fiona Cairnsová, která pro britskou královskou svatbu připraví dort zdobený šlehačkou a bílou polevou autor: Rui Vieira, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2425/242402.jpg
  • Paul Courtney, tvůrce čokoládového dortu pro britskou královskou svatbu autor: Dave Thompson, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2425/242401.jpg