Po výbuchu továrny v Jemenu až 110 mrtvých

Saná – V jižním Jemenu vybuchla továrna na výrobu munice. Zemřelo asi 110 lidí, desítky dalších jsou zraněny. S odvoláním na zdravotníky to oznámila televize Al-džazíra. Podle zdravotníků jsou mezi oběťmi nejen muži, ale i ženy a děti a další těla budou teprve vyproštěna. Podle lékařů je nejméně 27 lidí v kritickém stavu. Výbuch, jehož příčina nebyla zatím přesně zjištěna, zabil podle místních úřadů civilisty, kteří prohledávali závod vyloupený v neděli komandem údajných bojovníků al-Káidy.

„Mezi oběťmi jsou i děti,“ oznámil Muhsín Sálim Saíd, člen obecního úřadu v Chanfáru, pod který továrna administrativně spadá. V tomto zbrojním závodě v jihojemenské provincii Abján se údajně vyrábějí kromě munice i samopaly Kalašnikov.

Okolnosti a příčina dnešní exploze nebyly podle Saída zatím vyjasněny. Bilance výbuchu podle něj pravděpodobně ještě vzroste, protože vyprošťování mrtvých a zraněných ještě neskončilo. Podle místních obyvatel citovaných agenturou Reuters otřáslo továrnou několik výbuchů, které byly slyšet až ve vzdálenosti 15 kilometrů. Několik sanitních vozů převáží zraněné do blízké nemocnice.

Oběti jsou podle Saída civilisté, kteří se dnes vydali do závodu s úmyslem odnést si odtud zbraně nebo munici. Továrnu v neděli přepadlo asi třicetičlenné komando mužů v kuklách, kteří si odtud odnesli bedny s municí. Naložili je na čtyři malá nákladní auta a nerušeně z místa loupeže odjeli.

Továrna nesoucí název 7. října se nachází blízko Džáru, který je baštou al-Káidy v provincii Abján. Její bojovníci v neděli svedli s vládními vojáky ozbrojený souboj o kontrolu nad městem. Zbrojní závod, který je pozůstatkem sovětské éry, kdy byla někdejší Jemenská lidově demokratická republika satelitem Moskvy, se specializuje na výrobu munice do samopalů Kalašnikov. Ty patří do základní výzbroje jemenských ozbrojených sil a zároveň jsou velmi oblíbené mezi obyvatelstvem.

Nošení zbraní je v Jemenu svého druhu národním sportem, konstatovala agentura AFP. Na jeho bezmála 24 milionů obyvatel připadá podle odhadů 70 milionů kusů střelných zbraní. Jihojemenská provincie Abján je názorným příkladem toho, jak malou kontrolu má ústřední vláda prezidenta Alího Abdalláha Sáliha v mnoha oblastech země. Al-Káida v této rozsáhlé polopouštní provincii operuje zcela nepokrytě, velmi aktivní jsou tam i separatisté žádající autonomii.