Kosovský prezident byl zvolen protiústavně

Priština - Podle kosovského nejvyššího soudu bylo únorové zvolení prezidenta v rozporu s ústavou. Způsob volby stavebního podnikatele Behgjeta Pacolliho, který má vazby na Rusko, kritizovali opoziční poslanci. Ze 120 zákonodárců hlasovalo jen 67, ostatní na protest odešli. Není jasné, jestli se bude volba opakovat, nebo zda bude muset Pacolli abdikovat.

Opoziční zákonodárci se po sporné volbě prezidenta obrátili na soud s tím, že hlasování nebylo regulérní. Soud jim v tom dal za pravdu. Pacolli byl jediným kandidátem na úřad hlavy státu. Parlament ho zvolil až ve třetím kole hlasování, kdy stačila prostá většina místo většiny dvoutřetinové.   

Opozice poukazovala na Pacolliho podezřelé podnikání v 90. letech v Rusku, kde jeho firma Mabetex dělala „úspěšné, ale neprůhledné obchody“, včetně renovace Kremlu. Teprve před třemi roky se Pacolli vrátil do Kosova a dal se na politiku.   

Je to již podruhé za šest měsíců, co se ústavní soud této balkánské země zabýval ústavností prezidentské funkce. Loni v září rozhodl, že někdejší prezident Fatmir Sejdiu nemůže být současně hlavou státu a předsedou politické strany. Sejdiu se poté rozhodl zůstat v čele strany Demokratický svaz Kosova.