Bitva o Syrtu – armáda chce udržet Kaddáfího rodiště

Tripolis – Vládní jednotky ostřelovaly těžkými zbraněmi povstalce na silnici východně od města Syrta. Jde o rodiště libyjského vůdce Muammara Kaddáfího a armáda ho chce udržet za každou cenu. Zatlačila rebely k Bin Džavádu, asi 150 kilometrů od Syrty. Mezinárodní koalice pokračovala v noci v náletech. Vypáleno bylo také šest střel Tomahawk.

O Kaddáfího rodiště se vede tuhý boj. Vládní vojáci se zabarikádovali ve městě Syrta. Kolem něj postavili kontrolní stanoviště, ulice obsadily tanky. Pokud ho povstalci dobijí, padne i jeden ze symbolů libyjského režimu.

Rebelové říkají, že dobytí Kaddáfího rodiště bude ale složitější, než původně předpokládali. „Naše zbraně nám nedovolují proti nim útočit, jsou příliš silní,“ řekl jeden z nich. Kaddáfího síly podle povstalců použily rakety, raketové granáty a zbraně středního kalibru. Někteří z povstalců se bojí přiblížit se k Syrtě, kde na ně dnes pálili i místní obyvatelé, kteří podporují Kaddáfího. Útoky vládních sil na povstalce pak během dne zesílily i u města Bin Džavád. Vně města se shromáždily desítky povstalců a civilistů.

V Libyi se bojuje o Syrtu (zdroj: ČT24)

Letecké údery spojenců uvolnily rebelům cestu na západ. Pod kontrolou už mají dva strategické ropné přístavy Briga a Rás Lanúf. Americký Pentagon ale tlumí předčasné nadšení. Odpovídá tomu situace v terénu, na západě ztratili důležitou Misurátu. Státní televize oznámila, že ji vládní vojska osvobodila od rebelů. V Misurátě americké síly útočily na tři libyjská plavidla, která pálila na obchodní lodě. Jedna z libyjských lodí Vittoria musela přistát, další byla zničena, třetí loď pak posádka opustila.

Mezinárodní koalice zabezpečuje bezletovou zónu od 19. března, po schválení rezoluce Rady bezpečnosti OSN k ochraně civilistů. Na Libyi mezitím dopadlo přes 600 bomb a 200 střel s plochou dráhou letu. Lodě a ponorky teď Spojené státy ze Středomoří stahují. Velení všech vojenských operací přebírá od středy Severoatlantická aliance.

Kaddáfí vyzval mezinárodní koalici, která se dnes sešla v Londýně, aby se nevměšovala do záležitostí země. „Zastavte vaši barbarskou a nespravedlivou ofenzivu proti Libyi,“ říká libyjský vůdce. Libyjská televize v noci ukázala nahrávky s Kaddáfího synem Chámisem, o kterém se tvrdilo, že zemřel. Datum nahrávky ale nelze ověřit.

Švédsko půjčí Gripeny

Útoky vládních sil na povstalce během dne zesílily u měst Bin Džavád i Misuráta, kde se vojáci neúspěšně snažili projít západními branami města. V Misurátě při útocích vládních sil zemřelo za posledních devět dní nejméně 142 lidí a dalších 1400 bylo zraněno.

Švédský premiér Fredrik Reinfeldt dnes oznámil, že Švédsko zapůjčí pro operaci v Libyi osm stíhaček Gripen, dopravní letadlo Hercules a hlídkový letoun. Švédsko není součástí mezinárodní koalice působící v Libyi; jeho mise bude mít přibližně 130 mužů a nebude moci trvat déle než tři měsíce, dodal premiér.

Americké síly dnes zaútočily na tři libyjská plavidla, aby zastavily jejich palbu na obchodní lodě v přístavu Misuráta. Z nich jedno byla hlídkující pobřežní loď Vittoria, již Američané přinutili k přistání. Druhá loď byla zničena a třetí posádka opustila.

Mezi libyjskou opozicí byly zjištěny náznaky Al-Káidy

Mezi povstaleckými silami bojujícími v Libyi proti Kaddáfího režimu „náznaky“ přítomnosti militantního hnutí Hizballáh a teroristické sítě Al-Káida. Řekl to dnes vrchní velitel sil NATO americký admirál James Stavridis. Detailní obrázek libyjské opozice prý k dispozici zatím nemá.

  • Mapa bojů v Libyi autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2428/242729.jpg
  • Stoupenec Muammara Kaddáfího autor: Jerome Delay, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2430/242938.jpg
Vydáno pod