Útok iráckého sebevražedného komanda nepřežilo 53 lidí

Bagdád - V iráckém Tikrítu osvobodila policie rukojmí a sídlo provinční vlády, které obsadila ozbrojená skupina. Použila nálož v automobilu, pásy s výbušninami, granáty a opevnila se v budově. Při střetech zemřelo nejméně 53 lidí, sanitky z místa odvezly stovku zraněných. Mezi oběťmi jsou tři poslanci, místní spolupracovník agentury Reuters a také sedm ozbrojenců.

Útok se odehrál v rodišti popraveného exprezidenta Saddáma Husajna Tikrítu, který je správním střediskem provincie Saláhaddín. Podle dostupných informací nejprve sebevražedný atentátník kolem poledne odpálil trhaviny na svém těle před hlavním vchodem. Nastala panika, které komando ozbrojenců využilo k vniknutí do budovy. Asi o 20 minut později vybuchla nálož nastražená v autě zaparkovaném poblíž v okamžiku, kdy se k místu blížily policejní posily.

Útočníci obsadili druhé patro budovy, odkud stříleli na policisty, kteří ji obklíčili. Členové komanda, údajně oblečení ve vojenských uniformách a všichni ve vestách s výbušninami, zadržovali v budově mnoho rukojmích, z nichž mnozí přišli o život. Mezi oběťmi jsou i tři poslanci. Některým politikům i zaměstnancům se však podařilo z budovy uprchnout.