Kvůli sexismu hrozí Wal-Martu miliardová žaloba

Washington - Nejvyšší soud USA řeší jeden z největších občansko-právních sporů v historii země. Mamutí obchodní řetězec Wal-Mart hromadně zažalovala v roce 2001 skupina žen. Firma s nimi prý jednala hůř než s muži, za stejnou práci dostávaly menší platy a měly méně příležitostí ke kariérnímu růstu. Spor se může týkat až půl druhého milionu žen a odškodné by mohlo dosáhnout miliard dolarů. Rozhodnutí soudu se očekává v červnu.

Nejvyšší soud zřejmě při procesu zruší status hromadné žaloby, který případu letos v dubnu udělil soud v Kalifornii. Tím by se totiž teoreticky mohl rozsudek vztahovat až na 1,5 milionu žen, které pro Wal-Mart pracují nebo v minulosti pracovaly. Obchodní řetězec se proti rozhodnutí dovolal k nejvyššímu soudu a žádal zrušení statusu hromadné žaloby. Pokud by byl totiž proces veden jako hromadná žaloba, hrozilo by Wal-Martu, že mu soud nařídí vyplatit odškodné všem zaměstnankyním, a náklady tak půjdou do miliard dolarů.

Podle amerických právníků status hromadné žaloby vytváří nátlak na firmu, aby se s žalujícími vyrovnala mimosoudně. Aktivisté bojující proti diskriminaci tvrdí, že hromadná žaloba je také nejlepší způsob přinutit firmu, aby ustoupila od diskriminačních praktik.

S hromadnou žalobou v minulosti uspěli například kuřáci, kteří požadovali odškodné za to, že je tabákové firmy neinformovaly o škodlivosti cigaret.

Vydáno pod