Obama: Cílem náletů je tlačit na Kaddáfího odstoupení

Washington - Cílem vojenské intervence Spojených států a spojenců v Libyi je vytvořit vytrvalý tlak na Muammara Kaddáfího, aby se „nakonec vzdal“ moci. V rozhovoru pro televizní stanici NBC to v úterý večer řekl americký prezident Barack Obama. Potvrdil také, že Spojené státy nevylučují poskytnutí zbraní povstalcům proti libyjskému vůdci.

Obama konstatoval, že Kaddáfího už vojenský tlak a mezinárodní sankce značně oslabily. „V tuto chvíli neovládá většinu Libye,“ řekl šéf Bílého domu. Obama rovněž podotkl, že USA nevyloučily pomoc při vyzbrojení libyjských rebelů a dodal, že souhlasil s poskytnutím komunikačních zařízení, zdravotnických potřeb a případně dopravních prostředků libyjské opozici.

„Zvážíme všechny možnosti poskytnutí podpory libyjskému lidu, abychom se přiblížili pokojnější a stabilnější Libyi,“ prohlásil americký prezident. Odmítl však, aby se v souvislosti s jeho přístupem k Libyi hovořilo o jakési „Obamově doktríně“. Každá země v regionu je jiná, zdůraznil. To, že v Libyi je uplatňována síla, podle Obamy ještě neznamená, že má být jejím cílem „vnucovat nebo uplatňovat určité formy vlády“.

USA chce odchod Kaddáfího (zdroj: ČT24)

Na základě rezoluce RB OSN mezinárodní koalice v čele Francií, Británií a USA prosazuje od předminulého víkendu bezletovou zónu nad Libyí a embargo na dovoz zbraní do této země.