Premiéři Indie a Pákistánu fandí kriketu

Mohali – Semifinále světového poháru v kriketu mezi Pákistánem a Indií se účastní předsedové vlád obou zemí. Od roku 2008, kdy pákistánské vojenské jednotky zaútočily na Bombaj, jsou jejich vztahy na bodu mrazu. Při útocích zahynulo 166 lidí a jsou přičítány islámskému fundamentalistickému komandu se základnou v Pákistánu. Dnešní zápas je proto první příležitostí, kdy spolu obě země přicházejí opět do kontaktu.

Kriket je v jižní Asii nejoblíbenější sport. Indicko-pákistánský souboj vyvolal v obou zemích stejnou vlnu šílenství jako v Česku hokejové finále v Naganu. Na stadionu si ho nenechají ujít největší bollywoodské hvězdy. Účast předních politiků zemí, které mají jaderné zbraně a za 64 let spolu vedly tři krvavé války, je proto důležitým signálem. „Je to nový začátek. Doufáme, že díky kriketu se poškozené vztahy mezi Indií a Pákistánem zase napraví,“ říká indický fanoušek Upendra.

Júsuf Ráza Gílání, pákistánský premiér:

„Přijel jsem, abych ukázal solidaritu s indickým lidem a povzbudil kriketové týmy obou zemí.“

Reportáž Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)


Pákistánský premiér Júsuf Ráza Gílání přijel do Mohali na žádost svého indického protějšku Manmohana Singha. Oba předsedové vlád spolu došli na hřiště, pozdravili se s hráči a sledují zápas společně. Pákistánský prezident Ásif Alí Zardárí, kterého Singh rovněž na zápas pozval, učinil gesto usmíření a propustil indického vězně, který si odpykával doživotí.

Přes tuto diplomacii označovanou jako kriketovou, Dillí stále obviňuje Islámábád, že nedostatečně bojuje proti extremistickým skupinám působícím na indickém území, včetně Laškar-i-Taibá, která podle Indie stojí za bombajskými atentáty. Pákistán pohnal před soud sedm osob, ale žádná nebyla uznána vinnou.

V Pákistánu mají kvůli zápasu půldenní prázdniny

Pákistán kvůli sportovnímu utkání vyhlásil půldenní prázdniny, aby se všichni diváci dostali na místo. Mnoho kanceláří a pracovišť obou zemí kvůli události také zrušily své pracovní doby. Očekává se, že tuto sportovní událost bude v televizi sledovat více než miliarda lidí. „V žádném případě o tenhle zápas nechci přijít. Pokusím se ani nemrkat, aby mi něco neuniklo,“ vyjádřil se jeden z fanoušků Omar Ehtisham Ankar.

Zápas je doprovázen přísnými bezpečnostními opatřeními. Kolem hřiště je umístěno více než dva tisíce policejních a vojenských zásahových jednotek. Příští setkání významných osobností Indie a Pákistánu se má uskutečnit v červenci. Diskutovat spolu tentokrát budou ministři zahraničí.