Nevyzbrojujte libyjské povstalce, varuje Rusko alianci

Tripolis/Moskva - Rusko nesouhlasí s možnými zbrojními dodávkami NATO pro libyjské povstalce, které nevyloučily USA, Británie a Francie. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes také vyjádřil znepokojení nad možností, že mezi bojovníky libyjské opozice jsou stoupenci teroristické sítě al-Káida. Jednotky libyjského vůdce Muammara Kaddáfího dnes dopoledne dobyly zpět ropné město Rás Lanúf.

Pomoc při vyzbrojení libyjských rebelů v úterý nevyloučil americký prezident Barack Obama. Uvedl, že již schválil poskytnutí komunikačních zařízení, zdravotnických potřeb, a případně dopravních prostředků libyjské opozici. Lavrov si na tiskové konferenci postěžoval, že Moskva registruje dvojznačnost v prohlášeních aliance. Protilibyjská koalice podle něj na jedné straně hovoří o své nestrannosti, na druhé straně ale chce povstalce vyzbrojovat. Proti vyzbrojování rebelů se dnes postavila také Itálie, podle níž by se jednalo o krajní řešení, které by rozdělilo mezinárodní společenství.

Obama v úterý večer v rozhovoru pro televizní stanici NBC nevyloučil poskytnutí zbraní libyjským povstalcům. Televizní stanici CBS News dnes nicméně řekl, že USA se za povstalce nemohou plně postavit, protože jsou mezi nimi i „prvky, které nejsou přátelské vůči Spojeným státům a jejich zájmům“. Zároveň odmítl, aby se v souvislosti s jeho přístupem k Libyi hovořilo o jakési Obamově doktríně. Každá země v regionu je jiná, zdůraznil. To, že se v Libyi uplatňuje síla, podle něj ještě neznamená, že má být jejím cílem „vnucovat nebo uplatňovat určité formy vlády“.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov:

„Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen prohlásil, že cílem operace NATO v Libyi je ochrana obyvatelstva, nikoli jeho vyzbrojování. V tom s šéfem NATO plně souhlasíme.“

Kaddáfí dobyl zpět Rás Lanúf

Rás Lanúf, kde je důležitá rafinerie, padl do rukou rebelů 27. března, kdy vzbouřenci za pomoci úderů zahraničních vzdušných sil úspěšně zatlačovali Kaddáfího jednotky na západ. V posledních dnech však vládní síly přešly do protiútoku a zatím úspěšně postupují na východ. Vzbouřenci utekli na východ k městu Briga, které je ve vzdálenosti 60 kilometrů a je stále v jejich rukou.

Vládní síly dnes také palbou z tanků a raketami opět zaútočily na město Misuráta. Povstalci ale uvedli, že Kaddáfího síly zastavily blokádu zdejšího přístavu. Znovu sem tak mohou připlouvat lodě, které dovážejí do města humanitární pomoc a evakuují raněné.

Libyjská vláda pohrozila, že zažaluje firmy, které se dohodnou s rebely na nákupu ropy. Povstalci přitom o víkendu prohlásili, že spolupracují s Katarem na prodeji suroviny a že už nyní na ropných polích, která ovládají, produkují 100 000 až 130 000 barelů denně. USA oznámily, že na vývoz ropy rebely by se nevztahovaly americké sankce. Podle vlády v Tripolisu ale může prodej ropy z libyjských ložisek zprostředkovávat jen státní společnost National Oil Corporation. Ta ale čelí mezinárodním sankcím a její majetek ve většině zemí byl zmrazen.

Británie dnes oznámila, že vyhostila ze země pět libyjských diplomatů s odůvodněním, že by s ohledem na současné Kaddáfího chování mohli představovat pro zemi bezpečnostní riziko.

Podle televize Al-Arabíja nabídla dnes ugandská vláda Kaddáfímu azyl. Ugandští představitelé ale podle svých slov tuto záležitost zatím neprobírali a případná Kaddáfího žádost o poskytnutí azylu by prý byla posouzena stejně jako u jiných žadatelů.

  • Boje v Libyi autor: Hamza Turkia, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2431/243025.jpg
  • Libyjští povstalci při modlitbě autor: Anja Niedringhaus, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2429/242813.jpg