Wilders soudu přece jen neunikne

Amsterdam – Soudní proces s nizozemským pravicovým politikem Geertem Wildersem bude pokračovat 13. dubna. Rozhodl o tom soud v Amsterdamu. Wilders je obviněný z diskriminace a podněcování rasové nenávisti vůči muslimům; navrhuje zákaz koránu v Nizozemsku a omezení přistěhovalectví, za což mu hrozí až roční trest vězení. Proces začne výpověďmi klíčových svědků, rozsudek by mohl být vynesen v létě.

Proces s Wildersem začal loni 4. října, ale byl koncem téhož měsíce zastaven. Soud uznal námitku obhajoby o podjatosti soudců a nařídil jejich výměnu. Termín nového procesu měl být stanoven 14. února, ale soud termín odložil do projednání nových výhrad obhajoby, tentokrát ohledně kompetentnosti prokuratury. Soud tyto výhrady nyní zamítl.

Wilders je obviněn ze štvaní proti muslimům a kromě toho také z diskriminace a urážky. Islám totiž označil za fašistickou ideologii a jeho proroka Mohameda za vraha a pedofila. Korán, posvátnou knihu muslimů, srovnal s Hitlerovým Mein Kampfem.

Sedmačtyřicetiletý předseda populistické Strany pro svobodu (PVV) trvá na tom, že říkal pouze pravdu. Označil soudní stíhání za politický proces. Chce jej však využít k šíření údajné pravdy o islámu a k obraně svobody názoru. Jde mu podle jeho slov o „obranu svobody mínění pro nás všechny“.

Geert Wilders v amsterdamské soudní síni 30. března
Zdroj: ČTK/AP/KOEN VAN WEEL