Asad: Za protesty mohou spiklenci. Ale Sýrie obstála

Saná - Syrský prezident Bašár Asad přisoudil vlnu bezprecedentních protestů v zemi spiklencům, kteří se snaží destabilizovat zemi. V této velké zkoušce pro národ Sýrie obstála a prokázala jednotu, řekl Asad a zdůraznil, že byly dány jasné rozkazy, aby se do demonstrantů nestřílelo. Vyslovil se v napjatě očekávaném vystoupení, které je jeho první po dvou týdnech nepokojů, při nichž bylo zabito přes 120 lidí. Hned po Asadově projevu se na internetu objevily výzvy k novým protestům a později agentury hlásily novou demonstraci v městě Latákíja.

Asad dnes oproti očekávání neoznámil zrušení výjimečného stavu platného v zemi od roku 1963. V projevu v parlamentu připsal vlnu bezprecedentních protestů v zemi spiklencům, kteří se snaží destabilizovat Sýrii. Ta ale v této velké zkoušce pro národ obstála a prokázala jednotu, řekl v napjatě očekávaném prvním veřejném vystoupení po dvou týdnech nepokojů, při nichž bylo zabito přes 120 lidí.

Podle Asada byly bezpečnostním složkám vydány jasné rozkazy, aby do demonstrantů a civilistů nestříleli. Prezident zdůraznil, že hovoří v „mimořádné době“, kdy ani Sýrie nezůstala izolována od toho, co se odehrává jinde v arabském světě. Důvody protestů z minulých dnů podle něj musejí být důkladně vyšetřeny a „viníci musejí být pohnáni k odpovědnosti“.

„S pomocí boží toto spiknutí přemůžeme,“ prohlásil Asad, jehož projev mnozí poslanci přerušovali opakovaným provoláváním věrnosti. Za prioritu nové vlády označil boj proti korupci a nezaměstnanosti.

Asad čelí největším protestům za 11 let své vlády. Nepokoje propukly 18. března a rozšířily se po celé zemi. Při jejich potlačování bylo zabito údajně na 120 lidí. Syrský prezident si podle pozorovatelů připravil půdu k dnešnímu projevu úterní demisí vlády a zmobilizováním desetitisíců Syřanů k účasti na mohutných shromážděních na svou podporu v mnoha syrských městech v rámci „dne věrnosti“.

Rezignace kabinetu Muhammada Nádžího Utriho, kterého Asad ponechal ve funkci úřadujícího premiéra, je ovšem označována za kosmetickou změnu vzhledem k tomu, že moc v Sýrii je soustředěna v rukou prezidenta, jeho rodiny a bezpečnostního aparátu. Organizace na obranu lidských práv dnes podle agentury DPA poukázaly na to, že zatímco před televizními kamerami slibuje syrské vedení reformy, v zákulisí jsou kritici režimu nadále utlačováni a zavíráni.

Vydáno pod