Berlusconi: Lampedusa bude patřit jen Lampedusanům

Lampedusa – Italský premiér Silvio Berlusconi dnes navštívil italský ostrov Lampedusa, který v posledních dnech čelí obrovskému náporu afrických imigrantů. Těch je nyní na ostrově přes 6 tisíc, na Lampeduse je přitom jediný uprchlický tábor, který pojme jen 850 lidí. Berlusconi slíbil, že do 60 hodina zařídí evakuaci všech ilegálních přistěhovalců.

„Ostrov se stal hraničním přechodem mezi civilizacemi bez demokracie, bez svobody, bez blahobytu,“ prohlásil na Lampeduse Berlusconi. „Vláda připravila plán pro evakuaci imigrantů z ostrova do dvou dní nebo do dvou a půl dne. Použili jsme šest lodí a připravujeme sedmou pro celkem 10 tisíc osob. Do 48 až 60 hodin bude Lampedusa obydlena pouze Lampedusany,“ dodal italský premiér. 

U ostrova by měla navíc trvale kotvit loď, která bude určená k evakuaci nových imigrantů. Jak Berlusconimu na ostrově záleží, demonstroval premiér i tím, že si zde dnes ráno koupil nový dům. Chce navíc navrhnout ostrov na Nobelovu cenu míru. 

Od pádu tuniského prezidenta Zína Abidína bin Alího v polovině ledna a od počátku povstání v severní Africe dorazilo na Lampedusu na 20 tisíc imigrantů. Za celý loňský rok sem připlulo 4000 běženců.