Odpadnou kontroly na letištích? Skener pozná složení tekutin

Kalifornie - Jedna z nejnepříjemnějších věcí na leteckém cestování jsou kontroly. Ty se zaměřují nejen na vyhledání výbušnin a ostrých předmětů, ale také tekutin. Vědci z kalifornské univerzity teď tvrdí, že možná našli elegantní řešení. Vynalezli skener, který pozná, jestli máte vodu nebo tekutou výbušninu.

Neexistuje snad člověk, který by měl rád, když mu na letišti prohledávají zavazadla a kontrolují osobní věci. Pravidla leteckého provozu jsou ale od teroristických útoků z 11. září 2001 neúprosná. Na palubu nesmí projít nic, co by mohlo let ohrozit, včetně tekutin nad 100 mililitrů. 

Podle bezpečnostních expertů je rizikem cokoli tekutého – nápoje, zubní pasta, kosmetika, sluneční krémy. Jenže kdo by si je na cestu nebral? „Člověk na to prostě někdy zapomene. Často kupuju věci a najednou si uvědomím, že si je vlastně nemůžu na palubu vzít. Bohužel už jsem takhle musela vyhodit docela dost lahví s vodou, stejně jako další věci,“ říká cestující Janice McCabeová. 

Scanner tekutin (zdroj: ČT24)

To vše se ale může v dohledné době změnit. Vědci z kalifornské univerzity tvrdí, že dokáží láhev francouzského vína bezpečně rozeznat od výbušného roztoku. Technologie prověřování tekutiny je založená na rádiových vlnách, které rozpoznají chemické složení tekutiny uvnitř láhve. 

Když problém vyřešili, zeptal se šéfa výzkumu Matta Augustina jeho kolega, jestli by to celé nefungovalo i pro jiné tekutiny. „Udělali jsme dodatečné pokusy a ukázalo se, že to opravdu umíme,“ uvádí Augustine.   

Kdyby se podobná technologie dostala do běžného provozu, znamenalo by to velký zlom. Cestující by si zase mohli na palubu brát věci, které doteď museli vyhazovat na letišti do koše. Třeba vzít dětem na palubu velkou láhev s vodou nebo převézt oblíbené víno. Vědci tvrdí, že jsou na dobré cestě. 

Takový skener by nejen zvýšil bezpečnost cestování, ale zároveň odboural nepříjemné procedury, které lidi při cestách dráždí. Nebude to ale hned. Současné zařízení je pro praktické účely velké a pomalé. Prověření láhve mu trvá 5 minut, to je při rychlém odbavování na letišti nemyslitelné. Cílem vědců je stáhnout interval z 5 minut na 5 vteřin. Může to vypadat složitě, ale Matt Augustin si věří: „Jde přece o bezpečnost a ochranu lidí. A co jiného děláme, než že se snažíme zjednodušit a zpříjemnit prostředí kolem nás?“