Čína si z Amnesty nic nedělá: popravila tři Filipínce

Peking - Čína dnes popravila tři Filipínce usvědčené z obchodování s drogami. Dvě ženy a jeden muž, kteří byli v roce 2008 přistiženi při pašování heroinu do Číny, u sebe každý měli nejméně čtyři kilogramy drogy. K trestu smrti byli odsouzeni už v roce 2009. Krátce před popravou bylo ženám ve věku 32 a 38 let i 48letému muži umožněno naposledy se vidět s příbuznými. Poprava se konala v utajení, na veřejnost se nedostaly ani fotografie odsouzených. Stalo se to navíc krátce poté, co organizace Amnesty International ostře kritizovala Peking za vysoký počet rozsudků smrti.

Podle čínských zákonů je možné trestat smrtí obchodování s pouhými 50 gramy zakázané drogy. Podle Amnesty Interntional loni zemřelo na popravištích nejméně 527 lidí, do statistik ale opět nejsou započítány exekuce v Číně, které Říše středu považuje za státní tajemství. Před čínskou popravčí četu se lze dostat za obchodování se zbraněmi a drogami, únos, znásilnění, ale i za finanční podvody.

Mirasol Ordinariová, sestra popravené Filipínky:

„Tohle je čínská spravedlnost. Vše, co k tomu můžu říct, je, že moje sestra je lidská bytost, není to žádné zvíře.“

Reportáž Pavla Šimka (zdroj: ČT24)

„V Číně ročně dochází ke dvěma až osmi tisícům poprav, nevíme to přesně. Je těžké je zdokumentovat. Každopádně popravují mnohem víc lidí než celý zbytek světa dohromady,“ říká Nicolas Beger, ředitel evropské pobočky Amnesty International.

Čínská vláda od politiky trestu smrti ustupovat nechce. Přestože Peking v poslední době zrušil trest smrti za 13 nenásilných trestných činů, jako jsou daňové podvody nebo pašování kulturních památek, stále ještě existuje 55 paragrafů, za něž lze skončit na popravišti.

Na rozsudcích se často podepíše i nálada společnosti. „Na soudy často tlačí média, tlak přichází od veřejnosti, ale dokonce i z vysokých vládních míst. Za takových okolností to může ovlivnit rozsudek. Je to určité zneužívání systému. Ostatně to, co mu chybí, jsou určité pevné standardy,“ říká k tomu právník Ting Si-kchuej.

Vydáno pod