Jihoafrický vyšetřovatel nesmí vyhrožovat Krejčířovým právníkům

Johannesburg - Jihoafrický vyšetřovatel případu českého podnikatele Radovana Krejčíře nesmí vyhrožovat nebo jinak napadat Krejčířova právního zástupce. V rámci předběžného opatření to podle jihoafrických médií nařídil soud, na nějž se kvůli údajnému vyhrožování e-mailem od vyšetřovatele Paula O'Sullivana obrátil Krejčířův právník. O'Sullivan obvinění popřel a označil je za trik právníků, kterým se snaží chránit svého klienta podezřelého v JAR z pojišťovacího podvodu. Zahájení procesu s Krejčířem bylo stanoveno na čtvrtek 7. dubna.

Podle soudních dokumentů soud O'Sullivanovi zakázal „útočit, obtěžovat, vyhrožovat, zastrašovat anebo slovně napadat prvního navrhovatele, jeho rodinu a jeho kolegy“. Nesmí k tomu také navádět či podněcovat jiné.

Krejčířův právní zástupce Piet du Plessis na O'Sullivana kvůli údajnému zastrašování podal trestní oznámení k policii v Johannesburgu. Stejný krok učinil také O'Sullivan a advokáty Krejčíře požádal, aby přestali „jeho dobrou pověst vláčet bahnem“.

Du Plessis podle serveru Eyewitnessnews ve věci zmínil obsah inkriminovaného e-mailu. Dostal ho prý v úterý a z dokumentu podle něj vyplývá, „že pan O'Sullivan nehrozí jen mně, ale také mé ženě, rodině a také mým kolegům“. O'Sullivan pravdivost uvedených slov podle jihoafrického serveru Timeslive odmítl: „To je poprvé, co o tom slyším. Pokud něco takového tvrdí, tak lžou.“

O'Sullivan dříve prohlásil, že Krejčířovi právní zástupci jsou bezohlední a snaží se chránit zločince. Na osočování reagoval tím, že zveřejnil e-maily, které dostal od dalšího Krejčířova právního zástupce a kolegy du Plessise. V uvedené korespondenci se tento advokát vyšetřovateli vysmíval kvůli jeho ruské nevěstě a označil jej za muže určeného k zabití.

Krejčíře, kterého čeká proces před jihoafrickým soudem kvůli údajnému pojistnému podvodu, jihoafrické úřady v úterý přesunuly z vazby ve věznici Leeuwkop do věznice Boksburg. Jihoafrická média předtím upozorňovala, že Krejčíř se ve státní věznici Leeuwkop může setkat s osobami zapojenými do jedné z jeho kauz. Byla tak zpochybňována argumentace obžaloby, která umístění Krejčíře do vazby v leeuwkopské věznici zdůvodňovala právě potřebou zajistit jeho izolaci.

Krejčíř je v Jihoafrické republice obviňován, že pomocí zfalšovaných dokladů přesvědčil pojišťovny, že se nachází v závěrečné fázi rakoviny, a že neoprávněně získal pojistku asi 4,5 milionu randů (zhruba 11 milionů korun).

Očekává se, že Krejčířovi právníci hned na začátku řízení požádají o propuštění svého klienta na kauci. Jihoafrická média ovšem míní, že prokuratura zároveň vznese proti Krejčířovi obvinění z dalších činů, čímž jeho osvobození znesnadní. Souběžně s vyšetřováním Krejčíře v JAR nadále probíhá řízení o jeho vydání do Česka. Krejčíř, který před šesti lety při domovní prohlídce uprchl české policii, je českými úřady stíhán za majetkové a násilné trestné činy.

Krejčíř na titulní straně jihoafrického tisku
Zdroj: ČT24