OSN schválila sankce proti Gbagbovi

New York - Rada bezpečnosti OSN schválila rezoluci, která zavádí sankce proti bývalému prezidentovi Pobřeží slonoviny Laurentu Gbagbovi a jeho nejbližšímu okolí. Rezoluci navrhly Francie a Nigérie. Rada o dokumentu rozhodovala na mimořádném jednání v den, kdy jednotky podporující Gbagbova rivala a vítěze listopadových voleb Alassana Ouattaru obsadily hlavní město této západoafrické země. Podle Reuters text opakuje nedávnou výzvu OSN k odchodu Gbagba, zakazuje používání těžkých zbraní a předvídá zavedení zákazu cestování a zmrazení aktiv dosavadního prezidenta a jeho blízkých. OSN večer také vyzvala Gbagba k předání moci Ouattarovi.

Mezi prezidentovými společníky byli v dodatku jmenováni ministr zahraničí, Gbagbova manželka, šéf Gbagbovy prezidentské kanceláře a předseda jeho strany Lidová fronta Pobřeží slonoviny. Přestože Francie doufala v jednomyslnou podporu návrhu, názor Ruska nebyl do poslední chvíle jasný. Moskva kritizovala návrh rezoluce za to, že straní jednomu z táborů v „občanské válce“ v zemi.

Síly věrné Outtarovi obsadily hlavní město Yamoussoukro. Jde o formální metropoli; centrum moci je soustředěno v největším městě Abidžanu. Podle analytiků má však dobytí metropole pro Ouattarovy síly velký symbolický význam a prakticky jim otevřelo cestu k hospodářské metropoli, která od něj leží asi 230 kilometrů.

Síly věrné Ouattarovi dnes převzaly kontrolu nad významným přístavem San Pedro. Město prohledaly a nyní zde hlídkují ozbrojené jednotky v terénních vozech. Kolem poledne pak vstoupily do města Aboisso, ležícího 110 kilometrů od bývalého hlavního města Abidžanu.

Papež Benedikt XVI. se rozhodl vyslat do Pobřeží slonoviny svého vyslance, aby zde povzbuzoval k usmíření a míru. Nejvyšší představitel katolické církve rovněž při své pravidelné generální audienci ve Vatikánu vyzval ke konstruktivnímu dialogu. „Rozhodl jsem se vyslat do této země kardinála Petera Kodwa Turksona, předsedu Papežské rady pro spravedlnost a mír, aby projevil mou solidaritu i solidarity církve s oběťmi konfliktu a povzbudil obyvatele k usmíření a míru,“ uvedl papež.

O Abidžan se stále bojuje, obyvatelé prchají

O město Abidžan se už týdny vedou těžké boje. Oddíly bývalého prezidenta zaútočily i na auto francouzského velvyslance. Velvyslanec Francie při OSN Gérard Araud říká: „Je to humanitární tragédie. V Pobřeží slonoviny je přes milion uprchlíků. Dopravit pomoc je čím dál tím těžší. Zavírají se nemocnice a školy. Je už několik stovek mrtvých a bude jich ještě více. Jsme na pokraji občanské války.“

Ze země odjíždějí také Afričané ze sousedních států, kteří tam pracovali. „Nemůžeme chodit do práce. Jsme doma a nevycházíme. A když musíme, tak máme strach. Nemá smysl, abychom tu zůstávali,“ říká jeden z nich. Vojáci prezidenta Ouattary už kontrolují regiony, které produkují přes 600 tisíc tun kakaa ročně, polovinu celé světové produkce. Konflikt v Pobřeží slonoviny destabilizuje nejen situaci v západní Africe, ale i světové trhy.

Během čtyř měsíců povolební krize v Pobřeží slonoviny přišlo o život nejméně 460 lidí a téměř milion obyvatel musel opustit své domovy. Mezi stoupenci Gbagba jsou i nekontrolované a násilné skupinky mladíků. Používají mačety, tyče, ale i samopaly. „Přijedou a střílí na všechno. Je jim jedno, jestli to jsou civilisté, nebo ne. Mají dost munice, takže střílí na vše, co vidí,“ říká svědek.

Vloni v listopadu uznalo mezinárodní společenství zvolení nového prezidenta Alassana Ouattary. Bývalý vůdce Laurent Gbagbo se ale stále odmítá vzdát úřadu i přes výzvy Západu, OSN a Africké unie. Země se rozdělila na stoupence obou mužů a na několika místech se pak rozhořely každodenní boje mezi oběma tábory.

OSN vyzvalo Gbagba k předání moci

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun vyzval Gbagba k odchodu, aby umožnil převzetí státních institucí legitimními orgány. Apeloval na obě strany konfliktu, aby se vyvarovaly aktů pomsty a na první místo postavily zájmy celého národa, uvedl mluvčí generálního tajemníka OSN. Spojené státy a Francie varovaly před násilnostmi na civilistech.