Libyjský ministr zahraničí uprchl do Velké Británie

Londýn - Británie vyslýchá libyjského ministra zahraničí, který tam uprchl přes Tunisko. Tripolis sice tvrdí, že Músá Kúsa je jen na diplomatické misi, Londýn ale potvrdil, že přeběhl. Libyjští povstalci se mezitím stáhli z několika měst před vládní ofenzivou. Podle organizace Human Rights Watch začali Kaddáfího vojáci používat novou taktiku, zaminovali několik oblastí u města Adžedábíja.

Músá Kúsa býval označován za jeden z pilířů režimu Muammara Kaddáfího a autora diplomatické otočky, která Libyi vyvedla z područí sankcí mezi země, s nimiž se jedná. Teď přeběhl k nepříteli, i když před 14 dny zval Kúsa zahraniční pozorovatele, aby se přesvědčili, že Tripolis dodržuje příměří. Skotští vyšetřovatelé už oznámili, že chtějí Kúsu vyslechnout kvůli jeho údajné roli při atentátu na letadlo nad Lockerbie v roce 1998.

Músá Kúsa

V letech 1994 až 2009 vedl tajnou službu. Předtím působil jako náměstek ministra zahraničí. Podle libyjské opozice se Kúsa podílel na atentátu na letadlo nad skotským Lockerbie, při kterém zemřelo 270 lidí. Kúsa byl na druhou stranu jedním z těch, kteří se zasloužili o to, že Libye uznala odpovědnost za Lockerbie. Kaddáfí poté vydal do Británie dva agenty tajné služby.

Kúsa má údajně spojitost i s útokem na francouzské letadlo v roce 1989, v jehož troskách v Nigeru zůstalo na 170 lidí. Opozice tvrdí, že se ministr zahraničí podílel na likvidaci disidentů v západních i arabských metropolích.

„Potvrzujeme, že Músá Kúsa přiletěl 30. března z Tuniska na letiště Farnborough. Letěl sem o své svobodné vůli. Sdělil nám, že rezignuje na svůj úřad,“ uvedlo britské ministerstvo v tiskovém prohlášení. Sám ministr William Hague následně dodal, že Kúsa nebude mít před britskou ani mezinárodní justicí imunitu.

Mluvčí britského ministerstva zahraničí informoval, že Kúsa je nyní vyslýchán. Ministerstvo také vyzvalo ostatní Kaddáfího přívržence, aby vůdce opustili. „Vyzýváme osoby kolem Kaddáfího, aby jej opustily a vsadily na lepší budoucnost pro Libyi, která by umožnila politickou transformaci a skutečnou reformu jdoucí vstříc touhám libyjského lidu.“

Libyjský exministr: To je konec

Bývalý libyjský ministr přistěhovalectví Alí Iríší označil odchod Kúsy za přelom. „Vždy jsem tvrdil, že libyjští představitelé jsou v Tripolisu zadržováni jako rukojmí. To, že se Kúsovi podařilo uprchnout, je neuvěřitelné. Kaddáfímu už nezbyl nikdo, s nímž může počítat. Zůstaly mu už jen jeho děti. Kúsa patřil k poradcům, jimž Kaddáfí nejvíc důvěřoval. Toto je konec, brutální režim se hroutí. A nikdo ho nezná lépe než Músa,“ prohlásil Iríší. Ten se sám vzdal své funkce krátce po začátku bojů.

Britský ministr zahraničí William Hague:

„Kaddáfí se musí ptát, kdo ho opustí příště!? Znovu ho vyzýváme, aby odešel. Músá Kúsa  teď dobrovolně mluví s našimi úřady, nepřiznali jsme mu ale žádnou ochranu před soudním stíháním.“

Libyjská exilová opozice ale Kúsu spojuje s likvidacemi disidentů v západních i arabských metropolích. Jeden z jejích členů soudí, že Kúsa v Británii nezůstane a že se bude chtít vyhnout soudnímu stíhání odchodem do nějaké jiné země. S pomocí libyjského exilu prý nemůže počítat.

Tripolis potvrdil Kúsovu rezignaci, o jeho odletu do Británie ale neinformoval. Libyjská vláda popřela, že by zběhli nějací další představitelé režimu. Podle televizní stanice Al-Arabíja však Kaddáfího opustil také šéf libyjské rozvědky, který prý utekl do Tuniska.

Kaddáfí i jeho synové jsou stále v Libyi

Mluvčí libyjské vlády dnes ujistil, že Kaddáfí i jeho synové jsou stále v Libyi a jsou odhodláni zůstat tam „až do konce“. Shoda panuje v tom, že Kaddáfí utrpěl citelné oslabení. Do bojů s povstalci se to ale zatím nepromítá. Rebelové opouštějí pozice v ropném přístavu Rás Lanúf i městech Bin Džavád a Briga. „Dáváme přednost ústupu. Dokud nenajdeme taktické řešení, které by nám dovolilo se jim postavit nebo tyto jednotky porazit,“ říká vojenský mluvčí povstalců Ahmed Omar Baní. Kaddáfího vojáci navíc v blízkosti Adžedábíje nastražili nášlapné a protitankové miny. Zaminované je prý okolí silnice z Adžedábíje do Benghází.

Stočtyřicetitisícová Adžedábíja se po těžkých bojích mezi povstalci a armádou proměnila v město duchů. Ženy a děti odjíždějí a ve městě zůstávají jen povstalci, kteří se toto strategické místo snaží uchránit před návratem vojáků. V dlouhých frontách na zápis k výcviku bojovníků proti Kaddáfího režimu v Benghází stojí i patnáctileté děti.

USA poslaly do Libye agenty CIA

Změnu by mohly přinést malé týmy, které do Libye údajně poslala americká CIA. Jejich úkol známý není. Podle agentury AP ale existuje několik možností mise. Od vyjednávání s rebely přes pomoc s výcvikem až po vyzbrojování povstalců. „Otázkou podpory opozice se dopodrobna zabýváme. Své kroky s opozicí koordinujeme a zjišťujeme, jak bychom jim mohli pomoci,“ upřesnil mluvčí Bílého domu Jay Carney.

Podobně se CIA angažovala po útocích z 11. září v Afghánistánu nebo při invazi do Iráku v roce 2003. Prezident Obama ale trvá na tom, že pozemní jednotky v Libyi určitě nenasadí.

NATO převzalo velení

Severoatlantická aliance dnes ráno oficiálně převzala velení nad operacemi v Libyi. Operace NATO s krycím názvem Unified Protector (Sjednocený ochránce) se podle generálního tajemníka NATO Anderse Fogha Rasmussena zaměří na ochranu civilistů a oblastí obývaných civilisty před hrozícími útoky. „Nyní vydává rozkazy k mezinárodní operaci v Libyi výhradně NATO,“ sdělila mluvčí aliance Oana Lungescuová. Operaci velí kanadský generál Charles Bouchard. Velící štáb sídlí v Neapoli.

Rasmussen rovněž odmítl, že by NATO vyzbrojovalo povstalce. „Co se NATO týče, a já hovořím jménem NATO, zaměřujeme se na zavedení zbrojního embarga, přičemž jasný cíl takového embarga je zastavit přísun zbraní do země,“ prohlásil.

Vydáno pod