Sever i jih Súdánu zbrojí ve sporné hraniční oblasti Abyei

Chartúm - Súdánský sever i jih rozmístily své posádky ve sporném regionu Abyei na hranici mezi oběma částmi země. Prohlásil to ve středu velitel místní mírové mise OSN. Podle agentury Reuters jde o první nezávislé potvrzení dřívějších údajů z monitorovacího projektu, který v prosinci zahájil americký herec George Clooney. Satelitní snímky podle aktivistů ukazovaly na posílení armádních jednotek v oblasti ropné oblasti, kterou si před blížícím se osamostatněním jihu nárokují obě části země.

„Máme důkazy, že obě strany posílily vojenské složky v Abyei,“ řekl Moses Obi, podle něhož představitelé místní mise OSN registrovali všechny druhy armádních prvků, „které tam obvykle nemají co dělat“. Armádní síly severu a jihu podle něj přepravovaly mimo jiné raketomety, ruční protitankové granátomety nebo pistole Browning.

Od roku 2005, kdy sever a jih po pěti dekádách občanské války uzavřely mírovou dohodu, baly oblast Abyei dějištěm opakovaných střetů. Analytici se obávají, že konflikty by mohly vypuknout znovu, obzvlášť pokud bude oblast ponechána svému osudu.

Podle Obiho se vojáci z obou armád nachází dostatečně blízko Abyei, aby se mohli zapojit do jakýchkoli případných násilností. Upozornil přitom na dohodu mezi oběma stranami, podle které by společné síly severu a jihu měly být jedinou vojenskou silou v Abyei.

Jižní Súdán se v červenci na základně letošního referenda o nezávislosti stane nezávislým státem. Z této části země pochází tři čtvrtiny celkové produkce súdánské ropy. Na rozdělení příjmů z ní, vymezení hranice nebo občanství se obě části dosud největšího afrického státu zatím nedohodly.