Gorbačovovi popřáli Schwarzenegger a Stoneová

Londýn - Politici z celého světa, sportovní a filmové hvězdy, ale také přátelé přišli v Londýně popřát k osmdesátinám bývalému sovětskému prezidentovi Michailu Gorbačovovi. Přestože narozeniny měl už v polovině března, kulatiny skutečně oslavil až včera. A výčet hostů napovídá, že se na Západě pořád těší velké popularitě.

Amerika Michaila Gorbačova vnímá jako muže, který uvolnil sovětskou nadvládu nad východní Evropou a jako jednoho ze strůjců konce studené války. A tomu napovídá i výčet hostů. Organizátor akce herec Kevin Spacey pozval takové hvězdy jako Sharon Stoneovou nebo kalifornského exguvernéra Arnolda Schwarzeneggera. Ten řekl: „Je skvělé být dnes mezi vámi a slavit narozeniny tohoto skvělého muže. Michail Gorbačov byl jedním z mých hrdinů. Všechny nás inspiroval svou kuráží a moudrostí.“ 

Izraelský prezident Šimon Peres zase Grobačova ocenil: „Není mnoho lidí v mém životě, o kterých bych mohl říct - tady je muž, který změnil dějiny navždy.“ V londýnské Albert Hall Gorbačovovi k narozeninám mimo jiné zahrála i německá kapela Scorpions, která měla kdysi možnost zahrát si v Sovětském svazu. 

Gorbačov slavil narozeniny (zdroj: ČT24)

V samotném Rusku se ale postoje vůči bývalému sovětskému prezidentovi různí. Jedni v něm vidí muže, který stál u konce diktatury, druzí ho ale viní za ekonomické těžkosti po rozpadu SSSR.

Arnold Schwarzenegger
Zdroj: ČT24