Asad ustavil výbor pro zrušení výjimečného stavu

Damašek - Syrský prezident Bašár Asad dnes ustavil právní výbor, který má do 25. dubna posoudit zrušení výjimečného stavu platného od roku 1963 a jeho nahrazení protiteroristickým zákonem. Oznámila to syrská státní agentura SANA. Zrušení výjimečného stavu, tvrdě využívaného režimem v Damašku k represím vůči jeho oponentům, je hlavní požadavek opozice.

Po dvou týdnech protestů po celé zemi protivládní demonstranti v Sýrii očekávali, že Asad oznámí okamžité zrušení výjimečného stavu ve svém středečním projevu v parlamentu.

Prezident však ve svém prvním veřejném vystoupení od vypuknutí protestů neoznámil zrušení výjimečného stavu ani žádné jiné reformy. Hned po jeho projevu se na internetu objevily výzvy k novým protestům a později agentury hlásily novou demonstraci v městě Latákíja.

Dnešní Asadovo rozhodnutí může být podle agentury AP projevem jeho snahy ukázat, že vůdce jednoho z nejautokratičtějších režimů na Blízkém východě chce určovat tempo reforem jen podle vlastní vůle.

Syrští činitelé, aktivisté lidských práv a diplomaté předem vyjadřovali pochybnosti o tom, že by Asad zcela zrušil výjimečný stav, aniž by ho nahradil podobnou zákonnou normou.

„Asad je vystaven vnitřním i vnějším tlakům. Připravil plán, jak vzbudit u veřejnosti dojem, že začal s reformami,“ řekl tento týden agentuře Reuters telefonicky z Kanady čelný představitel syrské opozice Mamún Humsí, který byl v Sýrii pět let vězněn za požadování širších politických svobod. „Místo výjimečného stavu to bude protiteroristický zákon,“ předpověděl Humsí s odvoláním na informace od „lidí blízkých Asadovu režimu“.

Asad čelí největším protestům za 11 let své vlády. Nepokoje propukly 18. března a rozšířily se po celé zemi. Při jejich potlačování bylo podle různících se zdrojů údajně zabito 60 až 120 lidí.

Kuvajtská vláda podala kvůli interpelacím demisi

Kuvajtská vláda dnes na svém mimořádném zasedání podala demisi. Demise následovala poté, co parlament požádal o interpelaci tří ministrů, kteří jsou všichni členy vládnoucí rodiny Sabahů. Šlo již o několikátou interpelaci. Parlament vládě vytýká, že zdržuje důležité ekonomické reformy.

Kuvajtský parlament, jenž je v zemích Perského zálivu s autokratickými vládci nejvíce otevřený, již několikrát svými interpelacemi vyvolal rezignaci ministrů nebo změny ve vládě. Předpokládá se, že emír Sabah Ahmad Sabah znovu pověří sestavením vlády dosavadního premiéra Násira Muhammada Sabaha.