Sysifovská práce na Lampeduse: Itálie odváží uprchlíky

Řím – Italské úřady začaly hromadně odvážet z jihoitalské Lampedusy severoafrické uprchlíky. Plní tak středeční slib premiéra Silvia Berlusconiho, že do 60 hodin vyčistí ostrov od přistěhovalců. Opozice vládu za zvládání krize kritizuje, příliv imigrantů přitom neustává. Z Lampedusy dnes odcestovalo do jiných uprchlických táborů v Itálii 2 500 nelegálních afrických imigrantů, další dva tisíce by je ještě dnes měly následovat. Jen v noci na dnešek jich přitom na ostrov připlulo dalších 500.

Na Lampeduse vládl kvůli enormnímu nárůstu přistěhovalců již několik týdnů neudržitelný stav. V současnosti zde pobývalo na 6 000 imigrantů, přičemž místní zařízení pro ilegální přistěhovalce má kapacitu jen pro 850 osob.

Tuniský přistěhovalec:

„Všichni jsme tu strávili osm až devět dní v hrozných podmínkách. Spali jsme na ulici, nedostali jsme pořádně najíst. Nejsou tu záchody ani sprcha. Většina z nás navíc onemocněla.“

Reportáž Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)

Na ostrově žije pět tisíc lidí, kteří se ze zoufalství pokusili i o neúspěšnou blokádu Lampedusy. Ve středu je přijel osobně uklidnit italský premiér a z hašení nepříjemné situace udělal velkou show. Slíbil ostrovanům zrušení daňové povinnosti a plán na rozvoj cestovního ruchu. Dokonce si údajně koupil na Lampeduse vilu.

Italská vláda se s Tunisem dohodla, že ekonomické přistěhovalce pošle zpět na sever Afriky. Azyl dá jen politickým uprchlíkům. Masu imigrantů zatím rozmístí do dvacítky uprchlických center po celé zemi, jako například v Bari. Tábory na jihu se bouří, protože už teď fungují na hranici možností. Města na severu zase odmítají uprchlíky přijmout.

Silvio Berlusconi, italský premiér:

„Nanejvýš do 60 hodin budou na Lampeduse zase jen Lampedusané. Tento ostrov čelí obtížné situaci už několik let. Proto ho vláda navrhne na Nobelovu cenu za mír.“

Při plavbě z Libye k jihoitalským břehům se dnes utopilo 11 imigrantů, když se z dosud nezjištěných příčin převrátil jejich člun. Dalších šest lidí se podařilo zachránit. Dalších 27 těl vylovili od středy záchranáři z moře u přístavu Sfax na jihu Tuniska.

Od pádu tuniského prezidenta Zína Abidína bin Alího v polovině ledna a od počátku povstání v severní Africe dorazilo na Lampedusu, která leží nedaleko africké pevniny, na 20 tisíc imigrantů. Za celý loňský rok jich byly 4 000.

Silvio Berlusconi
Zdroj: Antonello Nusca/AP Photo