Za skandál s náhradami jde za mříže už třetí britský poslanec

Londýn – V souvislosti se skandálem kolem poslaneckých náhrad půjde za mříže již třetí britský poslanec. K 16 měsícům vězení byl dnes v Londýně odsouzen 57letý bývalý labouristický poslanec Jim Devine, který předložil v letech 2008 a 2009 k proplacení falešné faktury za úklid a tiskařské práce za 8 385 liber (233 000 korun). „Jim Devine zpronevěřoval státní peníze záměrně a promyšleně,“ řekl při vynesení rozsudku soudce Justice Saunders.

Exposlanec se hájil tím, že mu takový postup poradili kolegové v parlamentu. Obvinil také bývalou vedoucí své kanceláře Marion Kinleyovou, že vyplatila 5 000 liber z příspěvku na chod kanceláře bez jeho vědomí. Kinleyová to odmítla, tribunál pro pracovní spory jí navíc dal loni na podzim za pravdu, když došel k závěru, že ji Devine propustil neoprávněně, a bývalému poslanci přikázal, aby ženě zaplatil odškodné 35 000 liber (972 000 korun). Devine pak byl nucen vyhlásit osobní bankrot.

Ze tří odsouzených poslanců, kteří doplatili na aféru kolem náhrad, je Devine prvním, který skutečně absolvoval jednání před soudem, protože trval na své nevině. Další dva, David Chaytor a Eric Illsley, vinu přiznali a ve zkráceném řízení byli odsouzeni k 18, respektive 12 měsícům vězení. Bývalý konzervativní člen Sněmovny lordů John Taylor na rozsudek čeká.

Devine byl zvolen do parlamentu v roce 2005 ve volebním okrsku v Livingstonu ve Skotsku. Nastoupil místo tamějšího poslance a exministra zahraničí Robina Cooka, který v roce 2005 zemřel.