V Číně zmizel australský spisovatel. Vězní ho tajná policie?

Peking - Australský spisovatel čínského původu Jang Cheng-ťün, který byl od neděle pohřešován na jihu Číny s podezřením, že by ho kvůli jeho protirežimním postojům mohla zadržovat čínská tajná policie, se ve středu ozval svým přátelům. Oznámil jim, že je v nemocnici, je prý zdráv a jen se mu vybil mobil. Vysoký australský diplomat odjel do města Kuang-čou jeho situaci prověřit.

„Údajně se ozval třem svým přátelům v Číně s tím, že je v nemocnici. Do sluchátka ještě demonstrativně zakašlal. Řekl, že ho nemusí vyhledávat, že je v pořádku. Ale nikdo ho neviděl,“ informoval zpravodaj ČT v Číně Tomáš Etzler. Kde blogger ve skutečnosti je, není možné ověřit.

Podle původních informací Jangova přítele Feng Čchun-gia, profesora čínských studií na technické univerzitě v Sydney, volal spisovatel o víkendu své asistentce z letiště v Kuang-čou v jižní Číně a uvedl, že ho sledují tři muži. Později tento autor špionážních románů bydlící v Sydney telefonoval své sestře, že měl dlouhý rozhovor s jedním ze starých přátel. Tato věta byla údajně dohodnutým signálem, že byl zatčen tajnou policií. „Jsem si proto stoprocentně jist, že ho zajala tajná policie,“ tvrdil v úterý Feng.

Telefonát Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)

Uvedl, že ani nyní se nemůže Jangovi dovolat, stejně jako jeho studenti. „Tipnul bych si, že (čínské) úřady chtějí uklidnit situaci a nechají ho nakonec zase jít. On ale musí zapírat, že by byl zadržen policií, dokud neopustí Čínu,“ řekl Feng.

Austrálie začala Jangovo zmizení vyšetřovat

Australské ministerstvo zahraničí v uplynulých dnech potvrdilo, že vyšetřuje spisovatelovo zmizení. Dnes podle AP vyslalo vyššího diplomata do Kuang-čou, aby se s Jangem kontaktoval a prověřil jeho situaci na místě. Čínské ministerstvo zahraničí oznámilo jen tolik, že o Jangovi „nemá žádné informace“.

Jang Cheng-ťün (46) byl úředníkem čínského ministerstva zahraničí, než se přestěhoval do Austrálie. Jeho román Fatální slabost pojednává o špionáži mezi Čínou a USA a byl v Číně zveřejněn na internetu.

Spisovatel pravidelně píše na blog, na němž se často diskutuje o citlivých tématech týkajících se čínské vlády a demokracie. „Je jedním z nejvlivnějších bloggerů v Číně, zejména u politických témat,“ řekl Feng Čchun-gi. „Jeho blog má obvykle miliony návštěvníků.“ Jang Cheng-ťün tráví většinu času v Číně, i když jeho žena a dvě děti žijí v Sydney.