Češi budou mít kratší život než průměrní Evropané

Brusel – Češi a Češky se podle dat Evropského statistického úřadu dožijí podprůměrné délky života v rámci Evropské unie. Ukazují to data z dnes zveřejněné zprávy o demografických trendech EU. Třeba Švédové a Francouzky mají podle odhadů před sebou zhruba o pět let života více než Češi a Češky.

Češky narozené v roce 2009 by se totiž měly podle dat, které zveřejnil Evropský statistický úřad (Eurostat) a Evropská komise, v průměru dožít 80,5 roku. Průměr v EU ale činí 82,4 roku a u rekordmanek z Francie dokonce 85,1 roku.

Ve Francii se chodí do důchodu v 60 a plánuje se zvýšení o dva roky. V Česku je ale už teď hranice 65 let a má dále růst. Penzi si tak Češi nejspíš užijí kratší dobu.

Reportáž P. Kubálkové a I. Lukáše (zdroj: ČT24)

V celé Evropě narostla průměrná délka života za posledních 50 let o deset roků. V Česku se třeba u žen prodloužila za 16 let o čtyři roky, u mužů o pět. Podle demografů je velmi obtížné odhadnout, kdy Češi průměr Evropské unie doženou. 

Z nových členů Evropské unie se ale obyvatelé Česka dožívají nejvíc let.  Naopak nejkratší život mají ženy v Bulharsku a Rumunsku, muži v Litvě a Lotyšsku.