Bývalý esesák si chodí do hospody, jako by se nechumelilo

Řím - Rodiny italských obětí někdejšího příslušníka nacistické armády v Itálii Ericha Priebkeho chtějí, aby justice jeho případ znovu projednala. Priebkeho v roce 1998 odsoudil římský soud za válečné zločiny na doživotí, ale trest mu byl zmírněn na domácí vězení. Italský týdeník Oggi ale zveřejnil snímky, na nichž je 97letý bývalý důstojník SS vyfotografován, jak sedí v restauraci s přáteli, jede na motocyklu nebo nakupuje v supermarketu.

Domácí vězení, které mu vyměřil vojenský soud, však znamená, že vězeň může opustit domov jen v nezbytných případech, jako je například návštěva lékaře. Právníci rodin Priebkeho obětí považují jeho chování za provokaci a požadují, aby byl znovu přezkoumán zdravotní stav bývalého nacisty, jemuž bylo doživotí změněno na domácí vězení ze zdravotních důvodů.

Bývalý nacistický důstojník se skrýval před spravedlností, v roce 1994 byl odhalen a zatčen v Argentině a rok poté vydán do Itálie. Římský vojenský soud ho v roce 1998 odsoudil k doživotí za jeho podíl na masakru 335 italských civilistů v roce 1944 v Ardeatinských jeskyních poblíž Říma. Priebke se obhajoval poukazem na to, že jako voják musel splnit rozkaz nadřízených. V roce 1999 mu bylo povoleno ze zdravotních důvodů a kvůli vysokému věku odpykávat si trest v domácím vězení.