Z Fukušimy uniká do oceánu radioaktivní voda

Tokio - Z poškozené elektrárny Fukušima 1 vytéká do Tichého oceánu vysoce radioaktivní voda, přiznal dnes japonský představitel. Společnost TEPCO chce prasklinu, z níž voda protéká, zalít betonem. Podle zástupce firmy TEPCO může být tento únik příčinou už v minulosti zjištěného radioaktivního zamoření mořské vody v blízkosti severovýchodního pobřeží Japonska, které v březnu postihlo silné zemětřesení a tsunami.

Navíc se problém se zamořenou vodou opět týká druhého reaktoru. Už před několika dny tam byla naměřena radioaktivita tisíc milisievertů, tedy stejná hodnota jako nyní. Hidehiko Nišijama z úřadu pro jadernou bezpečnost na tiskové konferenci prohlásil, že se odborníci snaží zjistit důvod zvyšující se koncentrace radioaktivity mořské vody a že tento únik by mohl být příčinou.

Už ve čtvrtek společnost TEPCO oznámila, že v moři 300 metrů jižně od elektrárny byly naměřeny hodnoty radioaktivního jódu, které 4 385krát převyšovaly normu. Experti budou nyní znovu analyzovat radioaktivitu v moři poblíž elektrátny a také odeberou vzorky na třech různých místech vzdálených od elektrárny 15 kilometrů.

Japonský Premiér Naoto Kan:

„Bude to dlouhá cesta, ale vláda je s vámi.“

Postižené oblasti navštívil premiér

Premiér Naoto Kan dnes poničené severojaponské vesnice prošel. Přiletěl vrtulníkem do přístavního města Rikuzentakata v prefektuře Iwate. Otřesy a následná přívalová vlna si jen v tomto městě s asi 20 tisíci obyvateli vyžádaly tisíc životů. Další 1 300 lidí zůstává nezvěstných. Minutou ticha pak premiér uctil památku obětí. Poté pokračoval do dvacetikilometrové evakuované zóny kolem poškozené elektrárny. Zastavil se přitom v improvizovaném sídle operačního štábu, který řídí týmy techniků pracujících na poškozené elektrárně.

V pátek stříkali dělníci na trosky elektrárny speciální umělou pryskyřici ve snaze zabránit tomu, aby vítr z trosek roznášel radioaktivní prach. Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) uvedla, že situace v elektrárně je nadále velmi vážná.

Zemětřesení o síle 9,0 Richterovy škály udeřilo na severovýchodě země v pátek 11. března. Premiér den poté přiletěl do poničených oblastí a z vrtulníku obhlížel škody. Dostal se mimo jiné i nad poničenou elektrárnu, za což pak v parlamentu sklidil kritiku. Podle zákonodárců tento krok zpomalil záchranné operace, především řízené upouštění radioaktivní páry, kterým by tak technici snížili tlak v reaktoru 1.

Dosud japonské úřady potvrdily 11 700 mrtvých. Japonské ozbrojené síly původně tvrdily, že pátrací akce v neděli skončí. Podle vládního činitele Jošijukiho Kotakeho budou pokračovat, nicméně v omezeném rozsahu. V pátrání po tisících nezvěstných pokračuje asi 25 tisíc vojáků, 120 vrtulníků a 65 plavidel japonské a americké armády.

  • Z Fukušimy uniká do moře radioaktivní voda autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2440/243910.jpg
  • Naoto Kan autor: Shizuo Kambayashi, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1713/171239.jpg
  • Následky japonského zemětřesení autor: Lee Jin-man, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2439/243866.jpg
Vydáno pod