Červený kříž objevil v Pobřeží slonoviny 800 obětí masakru

Abidžan - Přes 800 lidí zahynulo podle Mezinárodního výboru Červeného kříže za poslední týden ve městě Duékoué v Pobřeží slonoviny, agentura AFP s odvoláním na pracovníky charity hovoří dokonce o 1 000 mrtvých. Pravděpodobně etnické násilnosti vypukly začátkem týdne poté, co oblast zabrali ozbrojenci podporující mezinárodně uznaného prezidenta Alassaneho Ouattaru. Zatím není jasné, jestli se na zabíjení podíleli. Ouattarovi stoupenci obléhají v Abidžanu palác dosavadního prezidenta Laurenta Gbagba, který od voleb z loňského listopadu odmítá odstoupit.

Podle mluvčí výboru Červeného kříže Dorothey Krimitsasové zástupci její organizace byli ve městě ve čtvrtek a v pátek a viděli „ohromné množství těl“. „Vzhledem k míře brutality je to mimořádně šokující incident. Šlo zřejmě o etnický spor,“ uvedla. Z Duékoué prý od pondělka před boji prchly tisíce lidí do nedalekého města Guiglo.

I nadále pak zůstává napjatá situace v metropoli Abidžanu. Zatím je dodržován zákaz vycházení, který Ouattara vyhlásil na noční hodiny. Zůstávají uzavřeny pozemní i námořní hraniční přechody, v pátek byl znovu otevřen vzdušný prostor. Obchodní čtvrti města střeží jednotky OSN, Francie zvyšuje počet členů svého kontingentu z 900 na 1 100 lidí.

Podle ČK zahynulo v Duékoué přes 800 lidí (zdroj: ČT24)

Postupem času se boje zužují na oblast kolem Gbagbovy rezidence, ale zatím se ji dobýt nepodařilo. Z oblasti prezidentského paláce stoupá dým už druhý den. Podle západních diplomatů Gbagba porážka nemine, jenom není jasné, zda může vzhledem k prudkosti bojů vyváznout živý. Ouattarova strana odvolala původní nabídku na dohodu a chce, aby Gbagba soudil Mezinárodní trestní soud. „To je to jediné, co si zaslouží,“ řekl Ouattarův mluvčí Patrick Achi.

Obrat v ofenzivě přišel začátkem týdne, když se na stranu Ouattary přidali rebelové ze severu země. Ti teď tvoří páteř jednotek obléhajících prezidentský palác v komerční metropoli. K Ouattarovi přeběhlo i na 50 tisíc vojáků a policistů. „Dokonce i armáda uznala Ouattaru za prezidenta republiky. Nemáme strach z těch takzvaných mladých vlastenců. Nejsou to žádní vojáci,“ říká zástupce šéfa generálního štábu republikánské armády Issiaka Wattao.

Za čtyři měsíce násilností zahynulo podle OSN na 500 lidí a milion dalších uprchl ze svých domovů. Ouattarovy jednotky ovládají 80 procent země, civilisté ale umírají i na území pod jejich kontrolou. Město Duékoué zabrali začátkem týdne. Podle Červeného kříže tam krátce na to vypukly násilnosti, které stály život nejméně 800 lidí, podle některých zdrojů až 1 000 lidí. Co přesně se stalo, není jasné, stejně jako to, jestli se na vraždění Ouattarovi ozbrojenci podíleli.