Letadlo NATO omylem zabíjelo libyjské povstalce

Tripolis - Letadlo Severoatlantická aliance v pátek omylem zasáhlo pozice rebelů; nejméně 13 jich zahynulo, sedm dalších bylo zraněno. Nálet povstalce zastihl asi 20 kilometrů východně od Brigy. Muži byli „přátelskou palbou“ zasaženi ve chvíli, kdy stříleli na oslavu do vzduchu. Na místě zbylo také několik ohořelých vozidel. NATO informaci libyjské opozice prověřuje; mluvčí aliance Oana Lungescuová naznačila, že hlídkující letoun reagoval na palbu ze země.

O oslavné palbě do vzduchu mluví i nejbližší svědkové incidentu - spolubojovníci obětí, mezi nimiž jsou i tři studenti medicíny. „Určitě to byla koaliční letadla, viděl jsem je, shazovala bomby. Tohle je vražda. Kaddáffího psi jsou 50 kilometrů daleko,“ říká jeden ze svědků tragédie.


Povstalci v pátek vyzvali vládní vojska ke klidu zbraní a splnění několika podmínek – kromě stažení vládních vojsk ze západu země jde hlavně o odchod Muammara Kaddáfího a jeho synů z Libye. Libyjské úřady jakékoli úvahy o nabízeném příměří odmítly. „Vyzývají nás, abychom se stáhli z našich měst a otevřeli je lidem, kteří přicházejí se zbraní v ruce, jsou agresivní, nemají žádné jednotné vedení a jsou napojeni na Al-Káidu,“ prohlásil dnes libyjský vládní mluvčí Músa Ibrahim. Mluvčí povstalců dnes v Benghází prohlásil, že negativní reakce vlády je důkazem Kaddáfího válečnických plánů.

\"Přátelská palba\" NATO zabila několik povstalců (zdroj: ČT24)

Boje o Brigu pokračují i dnes. V noci na dnešek jednotky režimu Muammara Kaddáfího město ostřelovaly raketami, ráno se bojovalo západně od tamní univerzity. Podle jednoho z velitelů se povstalcům podařilo prorazit do města východní branou, ale byli hned obklíčeni.

Tvrdé boje jsou znovu hlášeny ze západolibyjské Misuráty, kde vládní vojáci zabili nejméně sedm lidí. Vojska věrná Kaddáfímu vytrvale město bombardují dělostřeleckými granáty, pohyb v ulicích kontrolují odstřelovači. Právě jejich rukou dnes zemřela většina z usmrcených obránců města. Podle zdravotníků zahynulo od únorového počátku bojů v Misurátě 243 lidí a kolem tisíce bylo zraněno.

NATO tento týden převzalo velení nad operacemi koalice, ale situace rebelů na bojišti je špatná. Přiznávají, že nejsou dobře organizováni ani vyzbrojeni.

Libyjští povstalci jmenovali nový tým pro správu dobytých území

Vedení libyjských povstalců dnes jmenovalo nový „krizový tým“, který má spravovat dobytá území. Tým, jehož členem je i nový šéf polních povstaleckých jednotek, povede šéf opoziční Dočasné přechodné národní rady (ITNC) Mahmúd Džibríl. Sama ITNC zůstává hlavním politickým orgánem vzbouřenců a je nadřízenou složkou krizového týmu.

Vojenské oddělení povede Umar Harírí, jeden z důstojníků, kteří v roce 1969 Muammaru Kaddáfímu pomáhali při vojenském převratu, ale později upadl v nemilost a byl zatčen. Šéfem generálního štábu bude bývalý Kaddáfího ministr národní bezpečnosti (vnitra), generál Abdal Fatah Júnis Ubajdí. Ten koncem února přeběhl na stranu povstalců, ale jako bývalý blízký Kaddáfího spolupracovník nemá mezi vzbouřenci příliš velkou podporu. V povstaleckém týmu má přitom řídit polní operace.

Rebelové dříve tvrdili, že nechtějí, aby jejich národní rada byla označována za vládu, byť přechodnou. Nyní si však rozdělili portfolia a usilují o mezinárodní uznání. Jako legitimní uznaly povstaleckou vládu dosud jen Francie a Katar.

  • Následky útoku NATO na libyjské povstalce autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2440/243933.jpg
  • Libyjští povstalci při modlitbě autor: Anja Niedringhaus, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2429/242813.jpg
  • Libyjští povstalci autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2439/243892.jpg