Po smutných zprávách i jedna dobrá: v Japonsku zachránili na moři psa

Tokio - V záplavě tragických zpráv z Japonska dnes přišla i jedna dobrá: japonská pobřežní stráž zachránila psa, kterého unášelo moře na střeše zničeného domu asi dva kilometry od pobřeží. Stalo se to tři týdny poté, co severovýchodní pobřeží země zdevastovala vlna tsunami vyvolaná silným zemětřesením. Záchranářům trvalo několik hodin, než psa chytili, protože před nimi utíkal a skákal po naplavených troskách, když se k němu chtěli vrtulníkem přiblížit.

Není jasné, jak dlouho byl nazrzlý voříšek na moři, když ho vrtulník záchranářů spatřil v pátek asi dva kilometry od rybářského přístavu Kesennuma na severovýchodě země v prefektuře Mijagi. Na obojku zvíře nemělo žádné údaje o svém vlastníkovi. Když se psa podařilo odchytit, byl prý klidný. Na lodi pobřežní hlídky si s velkou chutí dal sušenky a párky.

Zemětřesení a následná vlna tsunami udeřily na Japonsko 11. března; dosavadní bilance je 11 828 mrtvých a 15 540 pohřešovaných. Čtvrt milionu domácností nemá tekoucí vodu, další zase dodávky elektřiny. Z poškozené jaderné elektrárny Fukušima uniká do moře radioaktivní voda a v provizorních ubytovnách stále žije přes 160 tisíc lidí.

Vydáno pod