Jemenská opozice představila plán předání moci v zemi

Saná - Jemenská opozice dnes představila „vizi mírového a stabilizovaného předání moci“. Vyzvala prezidenta Alího Abdalláha Sáliha, aby odstoupil z úřadu a předal moc druhému muži ve státě, viceprezidentovi generálmajoru Abdaru Rabbú Mansúrovi Hadímu. S ním pak chce opozice vyjednat dokument o podmínkách přechodného období.

V zemi i dnes pokračovaly masové protesty proti Sálihově vládě. V Adenu na jihu země se tisíce protivládních vzbouřenců postavily jednotkám policie podporovaným tanky. Davy protestujících Jemenců požadovaly Sálihův odchod a vyzývaly ke generální stávce. Ulice byly přehrazené barikádami a plné dýmu ze zapálených pneumatik.

Jemenská demonstrantka:

„Jsme tady a říkáme mu: Prosím odejděte! Chceme dobrý život. Slyšeli jsme jeho projev - byl hodně krátký, má strach, už si nevěří. A my už nevěříme jemu. Nemáme ho rádi, tak ať odejde.“

Jemenská opozice navrhuje přechod k demokracii (zdroj: ČT24)

Demonstrace byly pokračováním pátečních protestů, dosud největších od počátku nepokojů v Jemenu. Na náměstí v hlavním městě Saná se v pátek sešly statisíce lidí a požadovaly Sálihovo odstoupení. Režim v Saná dnes zorganizoval shromáždění na podporu prezidenta, na němž Sálih poděkoval svým stoupencům za podporu. „Kynu vám za váš statečný postoj a děkuji za podporu ústavy a zákonů,“ řekl Sálih z tribuny prezidentského paláce.

Sálih je u moci už 32 let a čelí bezprecedentnímu protestnímu hnutí. Minulou sobotu vyjádřil připravenost odstoupit i během několika hodin, podmínil to ale tím, že to musí být v důstojných podmínkách. Zároveň představitele opozice obvinil z toho, že svoje požadavky neustále stupňují. Viceprezident Hadí je členem strany Všeobecný lidový kongres, k níž se hlásí i Sálih.

Vydáno pod