Situaci v Pobřeží slonoviny uklidňují francouzské jednotky OSN

Abidžan - Krvavé střety v hlavním městě Pobřeží slonoviny pokračují. V ulicích Abidžanu se včera vyostřily boje mezi jednotkami vítěze voleb Alassana Ouattary, kterého podporuje mezinárodní společenství, a bývalého prezidenta Laurenta Gbagba. Válčí se o strategické budovy a čtvrti. Francouzským jednotkám OSN se podle posledních zpráv podařilo získat kontrolu nad tamním letištěm: Paříž na místo vyšle další tři stovky mužů.

Gbagbo se na veřejnosti neukázal od vypuknutí současných tvrdých střetů. Jeho ozbrojencům se ale podařilo vniknout do budovy státní televize a zahájit znovu vysílání. V něm vyzvali Gbagbovy příznivce k mobilizaci a obraně země. „Státní bezpečnostní síly čelí útokům jak ze strany vzbouřenců, tak francouzských vojáků. Jejich obětí jsou i civilisté,“ prohlásil v televizi Gbagbův mluvčí Alphonse Guano.

Výzva státní televize v Pobřeží slonoviny:

„Pozor, pozor… Sarkozyho muži chystají v Pobřeží slonoviny rwandskou genocidu. Občané a občanky, vyjděme hromadně ven a obsaďme ulice. Nenechme se zastrašit.“

Jednotky OSN zatím hlásí čtyři těžce zraněné vojáky. V ulicích hlídkují s obrněnými vozy francouzské jednotky OSN. V rámci operace Jednorožec v posledních hodinách evakuovali už na 1 500 lidí, převážně cizinců, z ohrožených čtvrtí na základnu v Port Bouet. I tak ale podle odhadů zůstává ve městě na milion lidí, kteří se bojí vyjít na ulici a docházejí jim zásoby jídla a pití.

Síly věrné Ouattarovi dnes oznámily, že ve městě Duékoué napočítaly 152 mrtvých těl, a nikoli 800 nebo až tisíc, jak v sobotu uváděly některé mezinárodní organizace. Situace v zemi byla dnes po třech dnech bojů klidnější, v největším městě Abidžanu ale bylo slyšet sporadickou střelbu a výbuchy.

Vydáno pod