Po 2 letech objeveny v Atlantiku zbytky havarovaného airbusu

Paříž - Téměř po dvou letech se v Atlantiku našly další trosky havarovaného letadla společnosti Air France, podařilo se lokalizovat kabinu, uvnitř které je i několik obětí. Trosky letadla by mohly být vyzvednuty během tří týdnů. Dopravní letoun zmizel nad oceánem v červnu roku 2009 během letu z Ria de Janeira do Paříže. Zahynulo tehdy všech 228 lidí na palubě. Příčiny havárie ale zatím nejsou známy. Hlasové a datové záznamníky se dosud nepodařilo najít.

Posádka hlubinného záchranného plavidla Alucia v Atlantiku v hloubce skoro čtyř kilometrů narazila na trosky dopravního letounu, který před dvěma lety náhle zmizel z radaru. Později se zjistilo, že se letadlo A330-203 zřítilo do moře, nikdo z 228 lidí na palubě nepřežil. O nálezu trosek informoval francouzský úřad pro letecké vyšetřování (BEA).

Posádka v hlubinách objevila část kabiny, uvnitř jsou prý i těla obětí letecké katastrofy. Mluvčí BEA dokonce nevyloučila, že některé z nich bude možné identifikovat. „Mezi nalezenými kusy trosek jsou i motory, podvozek, části křídel,“ informoval francouzský státní tajemník dopravy Thierry Mariani. 

Snoubenky oběti:

„Na tuhle zprávu jsme čekali 20 měsíců. Pořád jsem na to musela myslet. Pokud těla vyzdvihnou, bude to bolestivé, ale pomůže nám to projít si truchlením rychleji.“

Zatím se ale nepodařilo najít černé skříňky, které by napověděly, co se vlastně stalo. Není totiž dosud jasné, co vlastně bylo příčinou nehody. Po havárii byly z moře vyloveny jen některé části stroje a těla několika pasažérů. Odborníci ověřovali verzi, zda za havárii nemohly špatné rychlostní senzory nebo vadné výškoměry. 

V oblasti nálezu trosek se dál pátrá. Na mořském dně hledají i podmořské roboty Remus. Každý z nich může zůstat pod hladinou až 20 hodin. Během nich pomocí sonaru skenuje robot mořské dno. Místo nynějšího nálezu je jen několik set metrů vzdáleno západně od poslední známé pozice letadla.

Francouzský úřad pro vyšetřování leteckých nehod zahájil 25. března stávající etapu pátrání, která vyšla výrobce Airbus a leteckou společnost Air France již na devět milionů eur (220 milionů korun). Předchozí tři neúspěšné etapy byly zaměřeny na ještě relativně malé zkoumané podmořské území. Nyní se již pátralo na 10 000 čtverečních kilometrech, tedy v okruhu 75 kilometrů od poslední známé pozice stroje.

Trosky letadla společnosti Air France
Zdroj: ČT24