Kdo jsou vůdci povstalecké Libye?

Tripolis - Libye čtyřicet let poslouchala jediného muže. Kdo ale bude zemi reprezentovat, pokud Kaddáfí padne? Mezi povstalci se už zjevilo několik jmen, která svět chápe jako nové partnery. „V Libyi je neuvěřitelně složitá mozaika kmenů a vlivných rodin. Takže komukoliv, kdo s jistotou tvrdí, že víme, co a kdo přijde po Kaddáfím, pokud by tedy padl, tak já na tohle tvrzení neskočím,“ varuje ale americký diplomat Richard Haass. Mnozí z povstalců jsou civilisté, často studenti, kteří se nyní stali amatérskými vojáky. Jejich velení je ale složeno spíše z profesionálů. Elita dokonce Kaddáfímu ještě nedávno sloužila.

Například Mustafa Abdul Džalíl. Ještě před měsícem byl Kaddáfího ministrem, ovšem vůči libyjskému vůdci kritickým. Pak převzal prozatímní vládu. Mustafa Abdul Džalíl se narodil roku 1952. Býval soudcem, předsedou soudu a ministrem spravedlnosti od roku 2007. Kaddáfí za jeho dopadení vypsal odměnu 400 tisíc dolarů.

V Kaddáfího vládních kruzích se donedávna objevoval i Mahmúd Džibril, nyní odpovědný za povstaleckou zahraniční politiku. Mahmúd Džibril je narozen v roce 1950. Vystudoval politickou vědu a strategické plánování v USA. Kaddáfímu byl odpovědný za privatizaci a investice.

Vůdcové libyjského povstání (zdroj: ČT24)

Do režimního tábora patřil také obávaný ministr vnitra Abdul Fatáh Júnis, který je náčelníkem generálního štábu povstalců. Abdul Fatáh Júnis je bývalý ministr vnitra a pravá ruka Kaddáfího. Přátelili se od  roku 1969. Kaddáfí za jeho dopadení vypsal odměnu 3 miliony dolarů.

„Nejde o to, kdo právě vyhrává nebo prohrává. Toto není žádná ruleta. Sloužím libyjskému lidu. Když jsem pochopil, že mě potřebuje, abych vstoupil do jeho služeb, udělal jsem to,“ tvrdí Abdul Fatáh Júnis.

Špatní hoši jsou často výhodou oproti těm dobrým

„Musíme to brát tak, že ve vratkých revolučních situacích jsou ti špatní hoši často největší výhodou oproti těm dobrým,“ komentuje to bývalý novinář New York Times a odborník na mezinárodní vztahy Leslie Gelb.

Přechodná libyjská vláda má celkem 31 členů, včetně žen. Jsou mezi nimi lékaři, právníci nebo bývalí političtí vězni, ale i zástupci mladých. Mnozí svoje jména odmítají zveřejnit.

Čtyřicet dva let jsme museli mít jediný názor

Na oficiální webové stránce nejsou fotografie, pár jmen ale přece jenom ano. Třeba doktor Fathí Mohammed Badža. Ten se narodil roku 1953. V USA vystudoval politickou vědu. Je profesorem na univerzitě v Benghází. Napsal manifest revoluce Demokracie a národní jednota.

O jednotě ale nemůže být řeč. Média už zaznamenala spory, kdy se povstalečtí vůdci navzájem kritizují. „To je přec normální, tak to má být. Čtyřicet dva let jsme museli mít jediný názor. Jiný nešlo vyjádřit. Neměli jsme tuhle svobodu,“ směje se Hana Gallálová, představitelka opozičního výboru pro média.

Už nemáme strach vystoupit znovu, znovu a znovu

Opozice chápe, že cesta k demokracii nebude jednoduchá. Není žádná jistota, že mezi povstalci nejsou zloději, vrazi a budoucí diktátoři. Přechodný kabinet ale slibuje, že pokud by se někdo pokusil zopakovat styl Kaddáfího vlády, dopadne jako on. „Už nemáme strach vystoupit znovu, znovu a znovu. Dokud nebudeme mít tu správnou vládu,“ říká Hana Gallálová.

Američané ale neskrývají obavy. Zaprvé se bojí islamistických bojovníků, kteří by mohli povstalce infiltrovat. Byla to právě Libye, odkud do Iráku odcházelo bojovat pro al-Káidu více ozbrojenců než z jakékoliv jiné muslimské země. Druhým vážným problémem je nejednotnost. „Jasně řečeno, opozice není dobře organizovaná, nejde o žádnou robustní organizaci,“ vysvětluje Bill Gortney, viceadmirál námořnictva USA.

Nechceme Kaddáfího zabít, chceme ho vidět před soudem

Svět si spojení k povstalcům hledá, a to často přes bývalé Kaddáfího lidi. V Americe nebo v Indii libyjští velvyslanci přeběhli. Z Británie je radši vyhostili. S Evropou nyní mluví za rebely Alí Zajdán.

„Nechceme Kaddáfího zabít, rádi bychom ho viděli před mezinárodním nebo libyjským soudem kvůli spáchaným zločinům. Neradi někoho zabíjíme - na rozdíl od něj,“ tvrdí Zajdán, představitel přechodné libyjské vlády v Evropě.

  • Mustafa Abdul Džalíl autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2442/244162.jpg
  • Mahmúd Džibril autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2442/244163.jpg
  • Abdul Fatáh Júnis autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2442/244164.jpg
  • Fathí Mohammed Badža autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2442/244165.jpg