Prohlídky odhalily trhliny na letadlech

Washington - Prohlídka letounů společnosti Southwest Airlines odhalila drobné praskliny na trupu dalších tří strojů. Firma nechala prověřit své Boeingy 737 poté, co v pátek muselo letadlo tohoto typu nouzově přistát na vojenské základně v Arizoně kvůli téměř dvoumetrové díře ve střeše. Nikomu ze 118 lidí na palubě se nic nestalo. Aerolinky vzápětí zrušily na 300 letů. Kde se trhliny vzaly, to se zatím vyšetřuje.

Společnost kvůli páteční nehodě začala prověřovat 81 letadel. A zatím u tří se objevila podobná závada. Odborníci našli na strojích drobné trhliny. Southwest Airlines kvůli kontrolám zrušila už o víkendu stovky letů, dnes jich odvolala dalších 175.   

Boeing 737 se 118 lidmi na palubě byl na cestě z arizonského Phoenixu do Sacramenta v Kalifornii, když na palubě náhle poklesl tlak. Pilot rychle snížil letovou hladinu a cestující díky bezpečnostnímu systému mohli využít kyslíkové masky. Letoun nakonec nouzově přistál na vojenské základně v Yumě v Arizoně, kde se zjistilo, že má dvoumetrovou díru v horní části kabiny.