Japonská vláda naléhá, aby se do oceánu nevypouštěla radiace

Tokio – Japonská vláda naléhá na společnost TEPCO, která spravuje poškozenou jadernou elektrárnu Fukušima 1, aby zastavila vypouštění radioaktivní vody do oceánu. Technici se zatím neúspěšně snaží ucpat trhlinu v reaktoru druhého bloku. Vedení firmy oznámilo, že beton nepomáhá. Zkouší se proto směs chemikálií, novinového papíru a pilin. Do vody uniká stále stejné množství radioaktivních látek jako předtím.

„Musíme zastavit vytékání do oceánu co nejdříve. Naléhavě žádáme společnost TEPCO, aby urychleně jednala,“ řekl mluvčí vlády Jukio Edano. Vláda se totiž obává, že až 11,5 tisíce tun radiokativní vody, kterou společnost plánuje vypustit, by mohlo mít dopad na oceán. Zastavení úniku radiace ve Fukušimě zůstává vládní prioritou, prohlásil Goši Hosono, jeden z poradců premiéra Naota Kana. 

Právě kontaminovaná voda teď brání dělníkům na místě opravit chladicí systém elektrárny. K utěsnění pukliny proto nejdříve použili injekce betonu a pak také směs polymerů, pilin a novinového papíru. Nepomohlo to. „Množství vody, která uniká, se nezměnilo. Nejsou žádné známky toho, že by se podařilo otvor uzavřít,“ říká Hidehiko Nišijama z Národní agentury pro jadernou bezpečnost.

Technici stále nemohou přijít na to, odkud voda z jednoho z reaktorů uniká. Obarvili proto vodu koupelovou solí, aby lépe viděli, kde je chyba. „Přidali jsme tam teď 13 kilogramů mléčně bílé soli. Je ve vertikálním příkopu v místě, kde potrubí ústí do moře,“ upřesnil Nišijama. 

Vláda se ale musí vypořádat nejen s jadernou havárií, ale také s ostatními následky živelní katastrofy, která Japonsko postihla 11. března. A kabinet je pod palbou kritiky, že katastrofu spojuje téměř výhradně jen s jadernou krizí. 

Fenka trosečnice znovu se svou paničkou

Devítistupňové zemětřesení a tsunami z 11. března si v Japonsku vyžádaly téměř 28 tisíc mrtvých nebo pohřešovaných. Především severovýchodní pobřeží Japonska se ocitlo v naprostých troskách. V náhradních přístřešcích je stále téměř 164 tisíc lidí. Z 20kilometrového pásma kolem fukušimské elektrárny bylo evakuováno přes 70 tisíc obyvatel.

Objevují se ale i lepší zprávy. Japonsko dnes znovu dojímá příběh psa, kterého v pátek našli záchranáři na oceánu. Zvíře několik dní přežívalo na plovoucích troskách. Televize dnes ukázala záběry, na kterých se fenka opět shledala se svou paničkou. Radost obou dvou byla zřejmá.