Kazašské volby mají své mouchy

Astana - Prezident Kazachstánu Nursultan Nazarbajev suverénně obhájil svůj prezidentský post a bude vládnout v zemi dalších 5 let. Hlasovalo pro něj 95,5 procenta všech voličů. Mezi prvními gratulanty byl ruský prezident Dmitrij Medvěděv. Nazarbajev vládne zemi už dvacet let, nyní půjde o jeho čtvrté volební období. Průběh voleb ale kritizují pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Podle nich hlasování nebylo demokratické.

Nazarbajev po nynějších volbách zůstane u moci až do roku 2016. Výsledky prezident přivítal: „Dali jste mi volnou ruku k pokračování v hospodářských, politických a sociálních reformách.“ Sedmdesátiletý Nazarbajev je u moci už přes dvacet let. Kazachstánu vládl ještě jako komunistický tajemník v 80. letech, kdy rozlehlá stepní republika byla součástí Sovětského svazu.

Mezinárodním pozorovatelům se ale způsob zvolení staronového prezidenta nezamlouvá. Podezřelá se jim zdá především vysoká volební účast, ta se vyšplhala až k 90 procentům. Zpravodajka ČT Barbora Šámalová je přitom v Kazachstánu a tvrdí, že mluvila s mnoha lidmi, kteří volit nebyli, a nevolili ani jejich přátelé. 

Telefonát Barbory Šámalové (zdroj: ČT24)

Nursultan Nazarbajev:

„Zatímco jiné národy volby rozdělují, nás sjednotily. Znovu jsme ukázali světu, jak demokratická je naše země… Jsme respektovaný člen světového společenství.“


Podle Šámalové ale na druhou stranu podniky nebo třeba školy organizovaně svážely voliče hromadně k volebním místnostem v autobusech. Objevují se zprávy, že takové autobusy třeba objížděly i několik volebních okrsků, vzniká tak podezření, že někteří lidé hlasovali vícekrát. Toto podezření potvrzuje i fakt, že pozorovatelé objevili na podpisových arších mnoho stejných podpisů. 

Šámalová tvrdí, že navíc úřady vyvíjely na voliče nátlak. Například na univerzitě v Almaty se objevil dopis, který hrozí vyloučením ze školy, pokud nepůjdou studenti k volbám. Také sčítání hlasů chyběla transparentnost, uvedla OBSE. „S politováním musíme konstatovat, že tyto volby mohly a měly být lepší,“ řekl šéf pozorovatelů OBSE Daan Everts. Volby kritizuje i kazašská opozice. Ta hlasování bojkotovala a označila ho za frašku. Podle opozice byla porušena řada volebních zákonů. OBSE rovněž upozorňuje na to, že opozice neměla možnost plnohodnotné účasti ve volbách.

Jiného názoru byla delegace Parlamentního shromáždění Rady Evropy, kterou vedla ukrajinská poslankyně Julija Levočkinová. Pozorovatelé Rady Evropy pochválili pokrok ve srovnání s minulými volbami a konstatovali, že výsledek voleb odráží mínění kazašského lidu.