Nacisté chtěli otrávit spojence kávou, cigaretami nebo čokoládou

Londýn – Nacisté za druhé světové války plánovali zabíjet spojenecké jednotky otrávenou kávou, čokoládou nebo jedovatými cigaretami. Ukazují to nově zveřejněné dokumenty britské zpravodajské služby MI5. Ty popisují i jiné praktiky, které Němci za války používali. Německé agentky například sváděly nepřátelské důstojníky. Ty pak zabili třeba mikrobi, které měly agentky ukryté v zrcátku.

Nově zveřejněné dokumenty popisují výslechy zajatých německých agentů, kteří prozradili, že Německá bezpečnostní služba RSHA měla za války speciální jednotku, která připravovala podvratné operace s pomocí jedů. Jednalo se většinou o cílené atentáty zaměřené na nepřátelské důstojníky.  

Němečtí agenti prozradili, že jejich kolegové měli k dispozici bezpočet jedů. Němci tak například nepřátelům mohli dát zvláštní cigaretu, po které je měla rozbolet hlava, agenti pak měli k dispozici tubu s aspirinem, uvnitř které byly některé prášky otrávené.

Němci měli také zvláštní jedovaté prášky, kterými pak posypali běžné domácí předměty – jako například kliku, knihu nebo třeba stůl. Jiný jed pak zase sypali do popelníku, když byla uvnitř hořící cigareta, uvolňovaly se jedovaté výpary.

Zajatí agenti také tvrdili, že jejich kolegové připravovali jedovatou kávu, cukr nebo čokoládu s názvem Sarotti. Z výpovědí zajatých agentů ovšem nevyplývá, zda byly někdy podobné jedy použity.

Dokumenty také popisují další strategii, kterou využívaly především německé agentky. Ty se zaměřovaly na vysoké důstojníky. Útočily pak na ně pomocí speciálních mikrobů, které měly ukryté třeba v zadní straně zrcátka nebo někde v kabelce.

Vydáno pod