NASA odložila poslední start raketoplánu Endeavour

New York - NASA odložila o deset dní plánovaný poslední start raketoplánu Endeavour. Příčinou je časová kolize se startem ruské nákladní lodi Progress. Start raketoplánu Endeavour je v USA ostře sledován nejen proto, že je vůbec poslední, ale i vzhledem ke skutečnosti, že členem posádky je astronaut Mark Kelly, manžel poslankyně Gabrielle Giffordsové. Členku amerického Kongresu na začátku ledna střelil na mítinku v arizonském Tucsonu do hlavy atentátník.

Kelly po atentátu s účastí na vesmírné misi váhal, ale počátkem února se definitivně rozhodl pro let. Jeho manželka dělá v léčbě pokroky, navzdory poškození mozku projevuje emoce a je vidět, že rozumí textům písní.

NASA v dnešním prohlášení uvedla, že Endeavour odstartuje k Mezinárodní vesmírné stanici ISS až 29. dubna, tedy nikoli 19. dubna, jak bylo původně plánováno. Koncem měsíce má totiž k ISS odstartovat ruská automatická nákladní loď Progress a NASA chce předejít situaci, kdy by se Progress připojil k ISS v době, kdy u jiného uzlu bude na stanici napojen Endeavour. 

Raketoplán na ISS dopraví magnetický spektrometr, štít proti mikrometeoritům a logistickou plošinu pro práce mimo stanici. Během čtrnáctidenní mise jsou plánovány čtyři výstupy do volného vesmíru.