Operace kulový blesk. Tentokrát se měnily ledviny

Washington - Výjimečnou sérii transplantací provedli lékaři v americkém San Franciscu. Pět pacientů tam najednou dostalo novou ledvinu, i když ne od svých příbuzných, kteří se orgán rozhodli věnovat. Dárce a příjemce spároval zvláštní počítačový program.

Vážně nemocné Apríl nefungovaly ledviny a bez nového orgánu by už dlouho nepřežila. Manžel Alan jí chtěl pomoci. Jenže jeho ledvinu by Aprilino tělo nepřijalo. Přesto se zapsal na seznam dárců. Věřil, že se tím zvýší i její šance na získání vhodného orgánu. „Uvědomil jsem si, že je to vzácná příležitost. Mám dvě ledviny a obě je nepotřebuji,“ vzpomíná na své rozhodnutí dárce Alan Langstraat.

Stejně se rozhodli i příbuzní a blízcí přátelé jiných pacientů. Obětavost se jim vyplatila. V kalifornském registru se objevilo hned pět takových dvojic. Vzájemně se neznali. Jen věděli, že našli žijícího dárce a příjemce. Lékaři v San Franciscu si je všechny pozvali do nemocnice v jeden den a za deset hodin jim ledviny vyměnili.

Reportáž Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)

Stejně jako April na ledvinu čeká dalších 83 tisíc Američanů. Zdravotnickou akci kulový blesk umožňuje hlavně počítačový program, který k nim dokáže rychle přiřadit vhodného dárce. „Vzájemné transplantace provádíme pravidelně už několik let. V takovém rozsahu jsme je ale nikdy nedělali. Je to složité hlavně logisticky,“ popisuje lékař ze sanfranciské nemocnice Steve Katznelson.

Výměnu ledvin mezi rodinami pěti pacientů v jediný den provedli ve Spojených státech teprve potřetí. Zkřížená transplantace se dělá i v Česku. Jen v menším počtu - nanejvýš u dvou dvojic. „U nás jsme první takovou provedli v roce 2003. A od té doby bylo těch párů devět,“ říká Štefan Vítko z Transplantcentra v IKEMu.

Podobné operace jsou ve Spojených státech častější i proto, že Češi dostávají v 90 procentech případů funkční ledviny od zemřelých dárců. Naopak v Americe je polovina od živých lidí.

Vydáno pod