Gbagbo rezignovat nehodlá

Abidžan - Dosavadní prezident Pobřeží slonoviny Laurent Gbagbo popřel informace OSN, že se chystá rezignovat, a zdůraznil, že je vítězem listopadových prezidentských voleb v Pobřeží slonoviny. Armáda podle něj pouze vyzvala k zastavení bojů. Odmítl také výzvu Francie, aby podepsal dokument, kterým uzná svého rivala Alassana Ouattaru jako prezidenta země a předá mu moc. Francie dnes vybídla mezinárodně uznaného vítěze sporných prezidentských voleb Ouattaru, aby co nejdříve vytvořil vládu národní jednoty. Americký prezident Barack Obama dnes vyjádřil podporu akcím OSN a znovu vyzval Gbagba k okamžitému odstoupení.

Gbagbo odmítl spekulace o své kapitulaci v telefonickém rozhovoru pro francouzskou televizi LCI. Podle něj pokračují jednání zástupců armády o podmínkách kapitulace. „Politické řešení ale ještě nebylo učiněno,“ dodal. Nadále podle Gbagba pokračují diskuze o vítězi listopadových voleb. Jejich jediným řešením je osobní rozhovor s Ouattarou, uvedl Gbagbo.

Podle francouzského ministra zahraničí Alaina Juppého francouzský prezident Nicolas Sarcozy při dnešním telefonátu vyzval Ouattaru k rychlému jednání. Juppé uvedl, že věří v demokratické úmysly prezidenta Ouattary, který bude chtít dosáhnout mírového řešení ve své zemi. Během dne pokračovali generálové z Gbagbova tábora v jednání o podmínkách kapitulace dosavadního prezidenta.

Stoupenci nově zvolené a světem uznané hlavy státu Alassana Ouattary už údajně dobyli Gbagbovo sídlo, do několika dnů chtějí mít pod kontrolou celé město. Část obyvatel uprchla do bezpečí, většina jich ale zůstává uvězněna ve svých domovech bez zásob vody a potravin. Francouzské jednotky se na žádost OSN do bojů plně zapojily v pondělí. Podle šéfa OSN nemají představovat podporu ani jedné strany konfliktu, ale ochranu civilistů.

Gbagbovi vojáci zabili v minulých dnech 11 příslušníků mírových sil, armáda ale z útoků viní Ouattaru. Francouzské jednotky mají pod kontrolou letiště a Paříž se připravuje na evakuaci svých občanů. Jen v samotném Abidžanu jich žije 12 tisíc. Francouzské ministerstvo zahraničí také potvrdilo, že dva Francouze pohřešuje. Spolu s několika dalšími cizinci je unesli zatím neznámí útočníci.

Alain Le Roy, šéf mírových operací OSN:

„Mandát dovoluje ostřelovat těžké zbraně, a to i když jsou nedaleko prezidentského paláce. Pokud by tam zbraně nebyly, neměli bychom k útoku důvod.“

Bojovníci prezidenta Gbagba také dobyli zpět televizi RTI. Okamžitě s tím televize obnovila vysílání a opakuje pořád dokola spot s prezidentem Gbagbem, v němž se ptá, zda může s lidmi počítat. A oni sborově odpovídají „ano“. Stanice vysílá také tvrdě odsuzující hesla na adresu Francie a OSN.

Ouattara porazil Gbagba v listopadových volbách, dosavadní prezident ale odmítl uznat porážku a vzdát se funkce. Ouattarovy jednotky před týdnem zahájily ofenzivu, při níž se v průběhu tří dnů zmocnily prakticky celé země včetně její oficiální metropole Yamoussoukro. Se vstupem do největšího města Abidžanu však jejich tlak opadl.

Při násilnostech, které po volbách vypukly, zahynulo nejméně 460 lidí. Dalších 800 bylo podle původních zpráv Červeného kříže zabito minulý týden při střetech ve městě Duékoué, Ouattarovy síly ale bilanci v Duékoué stanovily na 152 mrtvých. Ouattara zároveň odmítl obvinění, že by se jeho jednotky na masakru podílely.

Vojáci OSN a Francie v Pobřeží slonoviny
Zdroj: ČT24