Nad Arktidou rekordně ubývá ozon

Ženeva - Rekordní úbytek ozonové vrstvy zaznamenala v posledních měsících nad Arktidou Světová meteorologická organizace (WMO). Vrstva ozonu, která Zemi chrání před škodlivým vlivy ultrafialového záření, zde od začátku zimy do konce března klesla o 40 procent. Doposud nejvyšší zaznamenaný úbytek ozonu za zimu přitom činil asi 30 procent.

„Rozpad vrstvy zapříčinily látky v atmosféře, které odstraňují ozon, a také velmi chladná zima ve stratosféře,“ uvedla WMO na své internetové stránce. Stratosféra je obzvláště důležitou vrstvou zemské atmosféry, protože obsahuje ozon.

Rekordní úbytek, který ukázalo měření pomocí satelitů a meteorologických balonů i pozemská pozorování, zaznamenali odborníci i přes to, že existuje mezinárodní dohoda, která omezuje výrobu a spotřebu chemikálií ničících ozon. Kvůli dlouhé životnosti těchto látek v atmosféře bude trvat několik desítek let, než jejich koncentrace klesne na úroveň před rokem 1980.

Nad Arktidou ubývá ozon (zdroj: ČT24)

Úbytek se projevil i nad Českem. „V posledních dnech oblast úbytku ozonu svými okraji ovlivňuje i střední Evropu a způsobuje zde zvýšené hodnoty intenzity UV záření. Ty ale ani za jasných dnů na území Česku nepřekročí hodnoty obvyklé v letních měsících,“ uvedl na svých internetových stránkách Český hydrometeorologický ústav. Ozonová vrstva nad střední Evropou je nyní o pětinu tenčí.

Ačkoli současný úbytek ozonu v Arktidě nemá obdoby, vědci ho za předpokladu chladné a ustálené stratosferické zimy očekávali. S úbytkem ozonu ve stratosféře se potýká pravidelně také Antarktida, v tomto případě se jedná o takzvanou ozonovou díru. Arktické meteorologické podmínky se rok od roku liší a rovněž teploty jsou ve srovnání s Antarktidou vyšší. Proto také během některých arktických zim nejsou zaznamenány téměř žádné ozonové ztráty a naopak kvůli nízkým stratosferickým teplotám přesahující trvání polárních nocí vědci pozorují znatelné ozonové ztráty.

Stav ozonu v Antarktidě
Zdroj: ČT24
Vydáno pod