Armáda a policie znovu rozháněly demonstrace v Jemenu

Saná - Při demonstracích v jemenské metropoli Saná dnes zahynuli nejméně tři lidé a 15 dalších bylo zraněno. Sálihovi přívrženci se údajně pokusili o atentát na přeběhlického generála. Policisté a vojáci také střelbou znovu rozháněli desetitisícovou demonstraci v jihojemenském Táizzu, kde při pondělních nepokojích zahynulo 15 lidí; dnes je hlášeno několik desítek raněných. Dalších šest mrtvých si dnes vyžádal protest v západojemenském přístavu Hudajdá. Nepokoje v zemi trvají od února a podle ochránců lidských práv při nich zahynulo přes 100 lidí.

Přeběhlický generál Muhammad Alí Muhsín a jeho stoupenci tvrdí, že příznivci prezidenta Sáliha se dnes pokusili generála zabít. V hlavním štábu Muhsínovy divize v Saná se údajně objevili zástupci kmenů věrných Sálihovi a požádali o schůzku s generálem. Když k nim Muhsín přišel, několik členů prezidentské gardy zamíchaných mezi kmenové emisary tasilo zbraně a začalo střílet. Signál k útoku dal údajně bojový letoun MiG 29, který nad místem schůzky přeletěl. Přestřelka si vyžádala několik obětí, přesný počet ale není znám. 

Nejvyšší armádní „přeběhlík“ generál Muhsín přešel na stranu opozice na protest proti násilnému potlačování demonstrací. Jeho krok odstartoval vlnu odchodů mezi armádními i vládními činiteli. Prezident pak vyhlásil amnestii pro příslušníky armády, kteří přešli k opozici a požadovali jeho odstoupení.

V Saná došlo na střelbu ve chvíli, kdy se tábor Sálihových stoupenců vydal na pochod k místu, kde se denně konají demonstrace proti prezidentovi Alímu Abdalláhovi Sálihovi. Nejdřív létalo kamení, pak došlo na střelbu.

Cílem protestů je stejně jako v předchozích případech svržení Sáliha. V Táizzu byli mezi demonstranty i policisté v civilu vyzbrojení holemi a dýkami. Po potyčkách policie sáhla ke střelným zbraním.

V přístavu Hudajdá se vydaly stovky demonstrantů k tamní prezidentské rezidenci. Byli mezi nimi prý najatí provokatéři, kteří na účastníky akce útočili. Tamní protest skončil bilancí šesti mrtvých. Bodné rány utrpělo 30 lidí a 270 muselo být ošetřeno, protože se nadýchali slzného plynu.

Vydáno pod