Estonsko zavádí veřejné skypovací budky

Tallinn - V Estonsku se objevila první skypovací budka. Podobá se trochu té telefonní, ale nabízí všechny výhody počítačového programu Skype. Lidé se při povídání vidí, může jich být několik na různých místech. Hlavní výhodou však je, že hovory jsou úplně zadarmo. Milovníci starých dobrých aparátů tak mají v internetu zaslíbené zemi smůlu. Poslední klasickou budku totiž Estonci zrušili již před rokem.

„Máme e-vládu, e-volby, e-školu, e-zdravotnictví a další služby přes internet. A teď máme také Skype budku. Rozhodně jsme jedna z nejvyspělejších e-zemí na světě,“ hlásí hrdě Merlin Parli, zástupkyně firmy Enterprise Estonia, která je za zavádění této technologie zodpovědná.

Zprovoznění veřejných terminálů, umožňujících lidem telefonovat přes Skype stejným způsobem jako na svých počítačích, je právě v Estonsku logickým krokem. Byli to totiž právě programátoři z této jeden a půl milionové pobaltské země, kdo pomohl programu pro bezplatnou „telefonickou“ komunikaci na svět.

Skypovací budka na letišti v Tallinnu (zdroj: ČT24)

Ovládání skypovací budky je velmi snadné. Stoupnete si do kabiny a připojíte se na svůj učet Skype. Nyní můžete volat, komu chcete a kam chcete. A je-li na druhé straně člověk taky připojený na program Skype, za rozhovor s videem nic neplatíte. Odborníci navíc upozorňují, že na rozdíl od používání programu v mobilech je tento způsob v budce mnohem rychlejší a jednodušší.

První kabinu Estonci postavili na mezinárodní letiště v hlavním městě Tallinnu. Brzy se však mají tyto vymoženosti moderní technologie rozšířit do hotelů, nemocnic, nákupních center či na nádraží.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24