Berlusconiho aféra „Rubygate“ u soudu odročena

Milán - V severoitalském Miláně měl dnes začít soud s italským premiérem Silviem Berlusconim, který je obviněn z intimního styku s nezletilou barovou tanečnicí Karimou El Mahrougovou přezdívanou Ruby. Je rovněž obviněn ze zneužití postavení, protože se prý zasadil o propuštění této dívky, poté co byla zadržena za údajnou krádež. Soud ale dnes jednání odročil na konec až na konec května.

Aféra zvaná Rubygate k sobě upoutala pozornost celého světa a plní již řadu týdnů stránky italského tisku; jde o jeden z nejsenzačnějších případů v italské poválečné historii. Mediální magnát a jeden z nejbohatších Italů je podezříván, že marocké tanečnici Ruby minulý rok platil za sex. V té době jí však bylo pouhých sedmnáct let. Dívka, ze které udělala aféra hvězdu, přiznala, že jí Berlusconi dal v přepočtu 170 tisíc korun, pohlavní styk s ním prý ale neměla.

Ještě vážnější obvinění pro italského premiéra je, že se snažil dostat svou oblíbenkyni Ruby z vazby, kde byla kvůli krádeži v hodnotě 70 tisíc korun. Podle obžaloby sám telefonoval na policejní stanici, kde byla zadržena, a tvrdil, že dívka je dcerou tehdejšího egyptského prezidenta Husního Mubaraka.

Berlusconiho sexuální skandál před soudem (zdroj: ČT24)

Berlusconi obě obvinění popírá. Tvrdí, že se proti němu spolčili levicoví soudci, kteří ho chtějí zničit. Za nezákonný sex mu přesto hrozí tři roky vězení, za zneužití pravomocí až 12 let.

Italské soudy zkoumají i další obžaloby Berlusconiho: jde o takzvaný proces Mills, v němž je premiér obžalován z uplácení svědka, o případ Mediatrade, kde jde o údajnou zpronevěru a daňové úniky při prodeji televizních a filmových práv, a o případ Mediaset, kde šéf vlády čelí obvinění z daňových úniků.