Povstalci kritizují operaci NATO, prý je neefektivní

Tripolis - Libyjští povstalci nejsou spokojeni s pomalou reakcí NATO v Misurátě. Tam údajně aliance neubránila civilisty proti Kaddáfího jednotkám. Francouzský ministr zahraničí Alain Juppé dnes připustil, že operace v Libyi se zkomplikovaly. Boje podle něj ztěžují jednotky Muammara Kaddáfího. Ty využívají takovou taktiku, která zvyšuje riziko zásahu civilistů. Boje mezi povstalci a vládními vojáky dál probíhají o město Briga. V Tripolisu libyjský režim jmenoval nového ministra zahraničních věcí Abdelatího Ubajdího. Herečka Angelina Jolieová jako vyslankyně dobré vůle OSN navštívila v Tunisku tábor libyjských uprchlíků.

„Situace je nejasná. Je tu riziko zabřednutí,“ řekl francouzský ministr zahraničí. Kritická je podle něj situace v Misurátě. Vládní síly ostřelují město, kde se rebelové zoufale snaží udržet své pozice. „Podporujeme všemi silami Přechodnou národní radu, je nutné, aby se zorganizovala. Nakonec bude v terénu všechno záležet na nich. My jsme tam, abychom chránili civilní obyvatelstvo, ne abychom dobývali terén,“ dodal ministr.

Libyjští povstalci ale hodnotí letecké operace Severoatlantické aliance nad Libyí jako pomalé a neefektivní. Váhavá strategie podle rebelů nahrává Kaddáfího pozemním silám. „NATO nám neposkytuje to, co jsme očekávali. Každý den umírají naše ženy a děti kvůli útokům vládních vojáků. Jestliže NATO bude čekat zase další den, v Misurátě už nezbudou žádní civilisté,“ varuje velitel oddílů rebelů Abdal Fatah Júnis. 

Povstalci kritizují operaci NATO (zdroj: ČT24)

NATO odmítlo kritiku vzbouřenců a soustřeďuje se na podporu obrany Misuráty. Údery vede na Kaddáfího radary, muniční sklady a obrněná vozidla.

Do bašty opozice, východolibyjského Benghází, dnes přicestoval americký vyslanec Chris Stevens. Chce navázat širší kontakty s představiteli opozice a jednat o jejich případné humanitární a finanční podpoře.

Libyjský režim mezitím vyjádřil určitou ochotu ke změně uspořádání země. S odchodem Kaddáfího ale nepočítá. „Jsme otevření jakékoli politické diskuzi a chceme se bavit o této záležitosti konstruktivně, ale kupředu to musí posouvat vůdce,“ řekl k tomu náměstek libyjského ministra zahraničí Chálid Kaím. 

Herečka Angelina Jolie jako vyslankyně dobré vůle OSN navštívila v Tunisku libyjský uprchlický tábor, kde je údajně více než 400 000 lidí. Vyzvala k větší mezinárodní pomoci pro libyjské běžence, ocenila tuniskou vládu za velkorysost vůči uprchlíkům a v rámci své nadace tábor finančně podpořila.

Vydáno pod