Italská vláda se na Aquilu vykašlala

Aquila (Itálie) - Přes 300 lidí zahynulo přesně před dvěma lety v Aquile, kterou zdevastovalo zemětřesení. Ani teď se ale situace v italském městě ležícím 100 kilometrů od Říma nezměnila. Domy se neopravují a vstup do 90 procent historického centra je zakázán. Dovnitř nesmějí bez zvláštního povolení ani původní obyvatelé Aquily. Televize premiéra Silvia Berlusconiho přitom hlásají, jak příkladně se vláda o Aquilany stará.

Vstup do nebezpečné zóny v Aquile hlídají vojáci. Neopouštějí přitom kontrolní stanoviště, takže kdokoli může stráž snadno obejít bočními uličkami. Toho využívají zloději. Za zábranami se otevírá město duchů. Polorozbořené ulice i náměstí zejí už dva roky prázdnotou, opravuje se jen zničená katedrála.

Anna Pacifica Colasaccová, obyvatelka Aquily:

„Děsím se toho, že se z Aquily opravdu stanou Pompeje druhého tisíciletí.“

Reportáž Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)

„Statici za tu dobu údajně zajistili většinu domů. Stálo to miliardu eur. Ve skutečnosti se pro nás ale nezměnilo vůbec nic,“ stěžuje si Anna Pacifica Colasaccová. Od narození žila v malebné uličce v centru Aquily a nedaleko měla restaurátorskou dílnu. Otřesy zničily její dům i ateliér a obě budovy zůstávají tak, jak je před dvěma lety brzy ráno opustila.

Problém je v tom, že ani dva roky po zemětřesení nemá nikdo žádnou představu o tom, co vlastně s městem dělat, říká Anna a obává se, že se z Aquily stanou Pompeje druhého tisíciletí.


Pětadvacet tisíc obyvatel města žijících v náhradních domovech proto pobouřil pořad na jednom z Berlusconiho televizních kanálů, kde Marina Villaová označovaná za obyvatelku Aquily lhala o situaci ve městě. Později se ukázalo, že dáma jen hrála podle napsaného scénáře. „Život se vrací do normálních kolejí, otevírají se obchody. Nevím, jestli můžu, ale chtěla bych poděkovat premiérovi Berlusconimu. Nikdo nežije na ulici, všichni mají zadarmo domy s garáží a zahradou,“ řekla v pořadu falešná obyvatelka Aquily.

Zmíněné domy kabinet sice opravdu postavil, ale úplně mimo město. Na vládu si hlasitě stěžuje i starosta Aquily. Rozhodnutí odstoupit z úřadu změnil až minulý týden, kdy mu premiér slíbil peníze na rekonstrukci centra.

Při zemětřesení před dvěma lety zahynulo 308 lidí; 80 tisíc dalších připravila katastrofa o domov.