Kazachstán vrací úder. Přichází Boratův bratr

Almaty - Kazachstán vrací úder Saschovi Baronu Coenovi a jeho Boratovi. Film o neotesaném kazašském reportérovi a jeho dobrodružstvích v Americe se v Kazachstánu nesměl promítat, protože zesměšňoval národ. Režisér Jerkin Rakišev přichází s odvetou. Ve filmu Můj bratr Borat si naopak utahuje ze západní kultury a ukazuje Kazachstán jako vyspělou zemi.

Borat je veřejný nepřítel Kazachstánu. Pouhé vyslovení jeho jména tu vyvolává kletby. Ani pět let poté, co šel film do kin, mu Kazaši neodpustili.

Režisér Jerkin Rakišev má o britském komikovi, který Borata stvořil, vlastní představu: „Je to přisluhovač ďábla. Vydělává na tom, že zasívá nenávist mezi národy. V národnostních otázkách je třeba být opatrný. Od vtipu je blízko k urážce a on hranici překročil. Tváří se, že žertuje, ale ponižuje národ. Je to satan! Má rohy, a když jde mezi lidi, tak si je sundavá.“

Reportáž Barbory Šámalové (zdroj: ČT24)

Rakišev se pomstil a natočil film Můj bratr Borat. Vypráví o Američanovi, který se přijede do Kazachstánu podívat a zažije dobrodružství s Boratovým slabomyslným bratrem. Zběsilá zápletka obsahuje Usámu bin Ládina s Georgem Bushem v blázinci, zamilovaného osla a spoustu dalších šíleností.

„Je to černá komedie, na jejímž pozadí ukazujeme Kazachstán. U nás jsou taky výškové budovy, moderní ulice, auta a vzdělaní lidé,“ ujišťuje Rakišev. Nápad se zrodil už před lety, kvůli penězům se ale film dokončuje až teď.

Borat se v kinech v Kazachstánu nesměl promítat a paradoxně se tam nebude promítat ani jeho bratr. Režisér přiznává, že jeho černý humor je pro kazašský národ příliš drsný. Hledá distributora, který film uvede na Západě. Kritice se možná líbit nebude, režisérovi to ale nevadí.